StartUp karavan za mlade krenuo iz Kragujevca – Radionice o preduzetništvu u pet gradova u Srbiji
| Izvor: eKapija

Sa radionice u Kragujevcu Danas je, za više od 100 srednjoškolaca u Kragujevcu, održana prva radionica o preduzetništvu pod nazivom „Works at Sam svoj gazda“, čime je zvanično označen početak StartUp karavana #za5, koji će tokom maja biti održan u pet gradova u Srbiji. Naredne radionice biće organizovane u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu (11. maja), Nišu (16, maja), Novom Sadu (18. maja) i Subotici (22. maja).

– U Srbiji se svaka peta osoba uzrasta od 15-24 godine ubraja u kategoriju NEET (nije zaposlena, nije u sistemu obrazovanja, niti se usavršava), te je edukacija na temu preduzetništva i ohrabrivanje mladih ljudi da i sami postanu preduzetnici od izuzetnog značaja za čitavu ekonomiju naše zemlje – istakla je Ana Stojanović, rukovodilac Centra za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

Kako su saopštili organizatori, cilj StartUp karavana #za5 je da se studentima i srednjoškolcima na interaktivan i zanimljiv način približi ideja o preduzetništvu i osnovnim koracima za osnivanje i vođenje sopstvenog poslovanja, kao i da ih ohrabri da preduzmu inicijativu i pokrenu sopstveni biznis.

– Tokom samih radionica polaznici će dobiti informacije o osnovnim pojmovima preduzetništva, saznati koje forme privrednih društava postoje, koje su prednosti i nedostaci različitih pravnih formi, šta im je sve potrebno za osnivanje preduzeća/preduzetničke radnje, šta znači biti sam svoj gazda, koja su njihova prava i obaveze i sl. Drugi deo radionica rezervisan je za predstavljanje sjajnih poslovnih ideja mladih uspešnih preduzetnika iz gradova u kojima se održavaju radionice – istakla je Maja Josić, koordinatorka projekta iz Centra E8.

StartUp karavan #za 5 je samo jedna od aktivnosti namenjena osnaživanju srednjoškolaca i studenata i sprovodi se u okviru velikog nacionalnog projekta Budućnost #za5, koji su pokrenuli Centar E8 i Unija srednjoškolaca Srbije, a finansijski podržala Coca-Cola Fondacija, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Privredne komore Srbije.