Stigle nove mašine u novosadski „Novitet“ – Uskoro šansa da se ponovo zaposle i neki bivši radnici
| Izvor: Moj Novi Sad

Pogon „Noviteta“, poznatog novosadskog preduzeća i nekadašnjeg simbola industrije, dobio je nove mašine. Time će šansu za posao dobiti i bivši radnici, a direktor „Noviteta“ Srđan Lazarević kaže da će se na pojačanju radne snage raditi u prvoj polovini ove godine.

Pogoni „Noviteta“ rade u smanjenom obimu već godinu i po, a poslednja prodavnica na Futoškom putu zatvorena je krajem 2014. godine.

– Radnja ne radi jer mi nemamo ekonomsku matematiku da je održavamo, te je izdata. U pogonima sada radi oko 50 ljudi, biće zapošljavanja, a na novim pogonima moći će da rade i neki bivši radnici, ukoliko odluče da se vrate – navodi Lazarević.

Međutim, problem sa kojim nekada jaka tekstilna firma, ali i ostatak sektora, kuburi je – nedostatak radne snage.

– Na tržištu radne snage ima jako malo mladih koji žele da rade u industriji i proizvodnji. Izgleda da više vole kafić. Uglavnom se na naše konkurse javljaju starije žene, koje su pred penzijom, što vam govori ko je voljan da radi. Mi zaista želimo da zapošljavamo, dobro je i za nas i za grad, ali ne možemo da obnovimo ovu industriju mladom energijom – objašnjava direktor nekada snažnog „Noviteta“.

Podsetimo da je „Novitet“ nekada imao nekoliko prodavnica u gradu, ali su one sve u zakupu otkako je novosadsku firmu preuzela „Zekstra“ 2004. godine. Imovina preduzeća je pod hipotekom.

Lazarević napominje da je potrebno određeno vreme da dođe do oporavka, ali bi 2016. mogla da bude bolja godina za domaći tekstil. Radnici ranijih godina nisu dobijali ni zaradu, ali su plate redovne od 2014. godine.