Stigli novi vlasnici fabrike „Mitros“ – Austrijski „Gierlinger Holding“ investiraće više od 16 mil EUR i zaposliti 380 radnika u prvoj fazi
Izvor: Tanjug/RTS

Predstavnicima austrijske kompanije „Gierlinger Holding“ u petak (30. januara 2015. godine) svečano su uručeni ključevi fabrike „Mitros“ iz Sremske Mitrovice. Novi vlasnik zaposliće u prvoj fazi 380 radnika i uložiti 16 mil EUR u novu opremu. Svečanom uručenju ključeva prisustvovao je i premijer Aleksandar Vučić.

Proizvodnja bi trebalo da krene početkom jula, a krajnji cilj je da fabrika ima više od 1.000 radnika, da se u novu opremu uloži više od 20 mil EUR i da se proizvodi izvoze u Rusiju i Kinu, prenosi Tanjug.

Premijer je rekao da je dolazak kompanije „Gierlinger Holding“ izuzetno važan za taj grad, Vojvodinu i Srbiju, jer će se fabrika „Mitros“, kojom se zemlja ponosila decenijama, uništena od 2005. do 2009. godine, sada graditi ponovo na zdravim osnovama.

– Od septembra ćemo na srpskim rafovima moći da kupimo slaninu i kobasice iz „Mitros“-a – rekao je Vučić i dodao da veruje da će „Gierlinger Holding“ sarađivati i sa nemačkom kompanijom „Tonnies“, čiji predstavnici u Srbiji već traže zemljište za izgradnju farmi svinja, što bi dodatno povećalo proizvodnju u fabrici „Mitros“.
baner1
Prema njegovim rečima, na taj način će se dodatno povećati proizvodnja i pomoći srpskim seljacima i domaćinima, jer će se proizvoditi više i imati obezbeđeno tržište.

– Gerlinger je ranije rekao da misli da nikada neće doći da ulaže u Srbiju i Bugarsku, ali mi sada više nismo na tom spisku i on je zadovoljan onim što mu je ponuđeno u našoj zemlji – rekao je Vučić.

Vlasnik austrijske kompanija Johan Gerlinger (Johann Gierlinger) rekao je da je Srbija idealno mesto za ulaganje, jer ima pre svega sirovinu, ali i druge preduslove za investiranje. Istakao je da kompanija ima proizvodne pogone u Rumuniji i Mađarskoj i da izvozi i na tržište EU, ali i Rusije.

– Znao sam da ako hoćemo da izgradimo posebnu vezu sa Rusijom, onda moramo da idemo u Srbiju – rekao je Gerlinger, navodeći da su se pregovori koji su počeli prošle godine malo odužili, ali da su problemi rešeni efikasno, uz obećanje da će njegova firma uvesti evropske standarde u proizvodnju i vratiti slavu koju je „Mitros“ imao u Jugoslaviji.

Ključeve „Mitrosa“ vlasniku kompanije „Gierlinger Holding“ uručio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović koji je poručio da je cilj da se ta kompanija vrati na nivo iz 90-ih godina i da veruje da će novi vlasnik u tome pomoći.

– Vratićemo duh selima, idu bolji dani za Sremsku Mitrovicu – rekao je Nedimović.

Mesna industrija „Mitros“ osnovana je 50-ih godina prošlog veka i dugo je bila jedna od lidera u klaničnoj industriji SFRJ, a u fabrici je tada radilo oko 1.250 radnika. Prva privatizacija, kada je vlasnik bila kompanija „Swisslion – Takovo“, dogodila se 2005, ali je 2009. „Mitros“ otišao u stečaj koji je u fabrici dočekalo 150 radnika.

Nakon šest godina, stečaja i tri neuspele prodaje, Odbor poverilaca „Mitros-a“ je 16. januara prihvatio ponudu austrijske kompanije „Gierlinger Holding“ od 800.000 EUR za kupovinu industrijske klanice i fabrike konzervi.

Austrijska kompanija ima proizvodne pogone u Mađarskoj i Rumuniji gde zapošljava oko 800 ljudi.

„Mitros“ je treći proizvodni pogon u u nizu, a najavljeno je da će to biti klanica sa najvećom proizvodnjom u okviru ove kompanije.
Dokumenti sa sličnom temom