Stimulacijama do vrednih radnika i poslovnog uspeha – Zaposlene firme podstiču nagradama, obukama, putovanjima…
| Izvor: RTS

Put do uspeha firme ide isključivo preko zadovoljnih i motivisanih radnika. Koliko je to tačno, najbolje pokazuje primer kompanije „Google“ koja je i ove godine, šesti put zaredom, proglašena najboljim mestom za rad na planeti. Da li su prostor za odmor, zabavu ili rekreaciju na radnom mestu i plaćena putovanja na neobične destinacije nešto o čemu radnici u Srbiji i dalje samo čitaju i maštaju?

Bez obzira na to čime se bave – bankarstvom, prodajom ili proizvodnjom, i na to da li su u privatnom ili javnom sektoru, svi direktori uspešnih firmi slažu se da jedino zadovoljni i motivisani radnici donose dobre rezultate.

Generalni direktor kompanije „Coca-Cola“ Aleksandar Ružević ističe da su zaposleni uvek bili osnova uspeha te kompanije, u kojoj postoji vrlo transparentan sistem nagrađivanja, koji uključuje edukaciju, dostupnost bavljenja sportom i rekreacijom, ali i transparentan finansijski efekat na mesečnom i godišnjem nivou.

– Mi imamo program jubilanata i, više godina, u sistemu uz svaki jubilej ide i prikladna nagrada. Postoji nešto što jubilant dobija kao nematerijalnu vrednost, a to je značka, bedž, kojom se ponose kao verni zaposleni „Coca-Cola“ sistema, ali i poklon koji može imati materijalnu vrednost i u novčanom iznosu koji varira od godine do godine – kaže Ružević.

Posebno se cene radnici koji smisle kako da firma unapredi poslovanje ili ostvari uštedu.

Silvana Đurčević iz „Bambija“ kaže da su najbolji radnici te kompanije u protekloj godini nagrađeni putovanjem u Barselonu na trku „Formule 1“, dok će ove godine nagrada biti desetodnevno letovanje za celu porodicu.
– To je ulaganje koje se najviše isplati, to je ulaganje u budućnost. Svaka kompanija koja prepoznaje da su ljudi i njihova znanja najveća vrednost, ulaže u njih – kaže Đurčević.

Neke firme, poput „Metalca“ u Gornjem Milanovcu, imaju fondove za podršku porodicama zaposlenih.
– Fokusirani smo na mlade, decu, pomažemo porodicama sa 1.500 EUR, za drugo dete 1.000, za treće 2.000, za četvrto i više – 4.000 EUR – kaže Petrašin Jakovljević.

U javnom sektoru, pored uobičajenih jubilarnih nagrada za 10, 20 ili više godina rada, ulaže se i u usavršavanje zaposlenih.
– To je apsolutno opravdano. Ulagati u znanje ljudi, to se višestruko vrati. Mi svake godine imamo više obuka zaposlenih – kaže Dejan Lemajić iz „Skijališta Srbije“.

Postoje i drugi načini na koje se u javnom sektoru nagrađuju najvredniji, ali kako čak i vest o nabavci sitnih pomagala za rad nailazi na osudu javnosti, o tome nerado pričaju.

Ekonomista Vladimir Vučković smatra da ne smemo da budemo demagozi i da državna preduzeća treba da imaju slobodu da nagrade najbolje.

– Ugledanje na privatna preduzeća ne bi škodilo, ali uz krovni princip da se paralelno sprovodi štednja i racionalizacija – kaže Vučković, dodajući da problem državnog sektora nisu prevelike plate, već prevelika zaposlenost, i da uravnilovka između vrednih i neradnika otvara vrata da najbolji napuste firmu.