Stiže internet iz vazduha

Ideja Marka Zuckerberga, osnivača i direktora Facebooka, da dovede internet i do onih delova sveta do kojih još nije stigao, korak je bliže ostvarenju nakon što je solarna letelica ove kompanije uspešno završila probni let na nebu iznad američke države Arizone. Namera ovog milijardera jeste da uz pomoć dronova obezbedi internet za oko četiri milijarde ljudi širom sveta koji su trenutno izvan globalne mreže.

Ova verzija drona zvanog akvila opremljena je većim brojem senzora i sistemom za zaustavljanje propelera kako bi se što bezbolnije prizemljio u slučaju pada. U vazduhu je proveo sat i 46 minuta i dostigao visinu od oko 900 metara, što je daleko ispod ambicioznog Facebookovog cilja od najmanje 18 kilometara iznad zemlje. Tim inženjera pratio je akvilin let iz helikoptera i uverio se da su izmene u odnosu na prethodnu verziju značajno unapredile mogućnosti letelice čija je težina oko 450 kilograma, a raspon krila kao kod putničkog aviona Boeing 747.

– Uspešno smo prikupili gomilu podataka koji će nam pomoći da unapredimo akviline karakteristike. Niko do sada nije napravio bespilotnu letelicu koja će u vazduhu ostati mesecima, tako da moramo da radimo na svakom detalju da bismo to postigli – naveo je Zuckerberg.

Prethodni probni let završio se bezuspešno budući da je, zbunjena jakim vetrom, letelica pala na Zemlju. Facebook o tome nije obaveštavao javnost sve dok nadležni nisu poveli istragu o tom slučaju.