Stopa nezaposlenosti u Srbiji u trećem kvartalu 2016. godine pala na 13,8%
| Izvor: Tanjug

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je u trećem kvartalu ove godine iznosila 13,8%, što predstavlja pad u odnosu na prethodni kvartal i treći kvartal prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Stopa nezaposlenosti se smanjila u odnosu na drugi kvartal ove godine za 1,4%, a u odnosu na treći kvartal prošle godine za 2,8 procentnih poena, pokazuju rezultati Ankete o radnoj snazi. Prema tim podacima, stopa nezaposlenosti je u trećem kvartalu ove godine bila 12,6% za muškarce i 15,2% za žene.

Najviša stopa nezaposlenosti od 14,2% zabeležena je u Regionu Južne i Istočne Srbije i Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, u Vojvodini je bila 13,5% dok je nezaposlenost najmanja u Beogradskom regionu gde je iznosila 13,3%.

RZS je saopštio da je u trećem kvartalu 2016. godine stopa zaposlenosti iznosila 46,8%, što je 0,9 procentnih poena više u odnosu na prethodni kvartal i 3,4% u odnosu na treći kvartal 2015. godine. Stopa zaposlenosti kod muškaraca je 54,7%, a kod žena 39,5%, dodaje se u saopštenju.

Najveća stopa zaposlenosti od 48,8% je zabeležena u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije dok je u Beogradskom regionu iznosila 47%. U Regionu Vojvodine stopa zaposlenosti iznosila je 45,9%, a najniža stopa od 45,1% je zabeležena u Regionu Južne i Istočne Srbije.

Stopa neformalne zaposlenosti iznosila je 24,1%, navodi se u saopštenju i dodaje da se i tu beleži pad, kao i da dve trećine neformalnog sektora čini zaposlenost u poljoprivrednim delatnostima.

Do rasta zaposlenosti došlo je u poljoprivrednim delatnostima i prerađivačkoj industriji i kod stanovništva starijeg od 55 godina, sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, saopštio je Republički zavod za statistiku i naveo da je reč uglavnom o sezonskim i povremenim poslovima.

Stopa aktivnosti, odnosno udeo aktivnog stanovništva u ukupnom stanovništvu iznosila je 54,3% u trećem kvartalu ove godine, pri čemu je stopa aktivnosti kod muškaraca bila 62,6%, a kod žena 46,6%.