Strane firme u Kragujevcu se otimaju za učenike – Stolare i bravare vrbuju iz klupe
| Izvor: Blic

Strane i domaće kompanije se bukvalno otimaju za đake koji se u Kragujevcu školuju za metalska zanimanja. Politehničku školu u Kragujevcu su već obišli ljudi iz firme „Alfa Technics“ koja je prošle godine iz klupe zaposlila 30 učenika. Ove godine im treba još toliko bravara, zavarivača, operatera na CNC kompjuterskim mašinama.

Norveška „Rapp Marine“ je dolazila da traži radnike koji će konstruisati aerodromske tunele, stepeništa za ulazak u avione… Zanimanja za koja je posao skoro zagarantovan su danas vezana za metalski kompleks.

Prema rečima Siniše Kojića, direktora Politehničke škole, za đake su zainteresovani i slovenačko „Gorenje“, kao i „UNIOR alati“. Posao nudi i domaća vojna industrija „Zastava oružje“, koja je već uposlila operatere mašinske obrade. To je zanimanje koje u sebi sadrži više veština (glodač, strugar, brusač, sa znanjem rada i na CNC mašinama).

– Bravari, zavarivači, imaju veliku šansu za posao, a traže se i tehničari za robotiku, pre svega zbog „Fiat“-a u kome ima mnogo posla za njih jer je veliki deo proizvodnje robotizovan – kazao je Siniša Kojić.

Polovina učenika koji završe zanate nastavljaju školovanje na fakultetima, dok ostali počinju odmah da rade.

Da su zanati jako traženi, pokazuje i podatak da na tržištu rada Kragujevcu nema nijednog stolara. Zanimanje je toliko traženo da je Druga tehnička škola rešila da udvostruči broj đaka koje upisuje na ovo zanimanje. Čeka ih siguran posao i plata koja može da bude i do 1.000 EUR.

Kako je rekao Dragan Paunić, direktor Druge tehničke škole koja ima 220 učenika, najviše se traže stolari.

– Na birou nema čekanja za stolara. Sada imamo 17 đaka koji su upisani prošle godine i oni su jedini u Srbiji. Zato smo odlučili da ove godine upišemo 30 učenika. Traže se, a po završenom školovanju im je posao siguran. Mogu da rade i samostalno. Moguće je i da firme stipendiraju najbolje. Škola će za stolare obezbediti i besplatne udžbenike – naveo je on.

Na sajmu automobila predstavljen je i podatak da Srbiji nedostaje 10.000 vozača motornih vozila za međunarodni transport. Siniša Kojić je rekao da postoji jedno odeljenje sa 30 učenika koji se školuju za vozače motornih vozila koji stiču sve sertifikate, ali to nije dovoljno da se zadovolje sve potrebe.