Strane firme vode u izvozu Šumadije i Pomoravlja – Na čelu kolone FAS i „Yura“ iz Rače
| Izvor: Tanjug

Fabrike stranih kompanija vodeći su izvoznici privrede Šumadijskog i Pomoravskog okruga koji je za deset meseci ove godine iznosio 2,2 mld USD, izjavila je Tanjugu projekt menadžerka Centra za EOI i evropske integracije Regionalne privredne komore (RPK) Kragujevac Ružica Stančić.

Među deset najvećih izvoznika u ova dva regiona, šest je stranih fabrika. Na prvom mestu su „Fiat automobili Srbija“ iz Kragujevca, na drugom mestu „Yura Korporacija“ Rača, na četvrtom „Panasonic Lighting Devices“ Svilajnac.
baner
„Kronospan“ Lapovo je na šestom mestu, „Grah Automotive“ Batočina je na osmom, a „Confezioni Andrea Serbia“ u Jagodini je na desetom mestu.

„Kronospan“ je zabeležio rast izvoza od čak 47%, a „Grah Automotive“ 21,5%.

Stabilan i kontinuiran rast izvoza i pozitivne rezultate u spoljnotrgovinskoj razmeni, ostvaruju i fabrike sa italijanskim kapitalom „Mobil Turi“ u Jagodini i „Conti 3“ u Svilajncu.

Prvih deset firmi, među kojima su i četiri domaće, na trećem mestu je aranđelovački „Peštan“, peta „Forma Ideale“ Kragujevac, sedma „Zastava oružje“, takođe iz Kragujevca kao i deveti „Agromarket“, stvorilo je 87,3% ukupnog izvoza Šumadije i Pomoravlja. Najviše se izvozilo u Italiju, Slovačku, Nemačku, BiH, Sloveniju, Rumuniju, Rusku Federaciju, Poljsku, Crnu Goru i Makedoniju.

Spoljnotrgovinska razmena Šumadije i Pomoravlja za deset meseci iznosi 3,9 mlrd USD. Ostvaren je suficit od 542,4 mil USD, koji je više od dva puta veći od prošlogodišnjeg u istom periodu.

U ukupnom izvozu Srbije, koji je za deset meseci bio 12,5 mlrd USD, regioni Šumadije, Pomoravlja i Zapadne Srbije učestvuju sa 31%, odmah iza Regiona Vojvodine koji je prvi sa 33,3%, izračunali su u RPK.