Strane investicije u Srbiji 1,3 mlrd EUR tokom devet meseci 2016. godine
| Izvor: eKapija

Neto priliv stranih direktnih investicija u Srbiju prošle godine iznosio je 1,8 mlrd EUR, ili 5,4% bruto domaćeg proizvoda, po čemu je Srbija bila jedan od lidera u regionu, saopštila je Narodna banka Srbije.

Slične rezultate NBS očekuje i u ovoj godini – neto priliv od oko 1,8 mlrd EUR, uz zadržavanje pune pokrivenosti deficita tekućeg računa ovim prilivom.

U devet meseci ove godine neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 1,3 mlrd EUR, od čega se na dužničke instrumente odnosi 474 mil EUR.

Otvorena i često korišćena mogućnost u svim zemljama da se međukompanijski krediti konvertuju u vlasnički ulog jedan je od razloga zašto se, prema međunarodno priznatoj i uporedivoj metodologiji, dužnički instrumenti smatraju stranim direktnim investicijama, navodi NBS.

Veća dobit kompanija u 2015. i 2016. godini rezultat je pre svega njihovog uspešnijeg poslovanja. Iako se to odražava na isplate dividendi, strani investitori pretežno se opredeljuju da ostvarenu dobit zadrže u našoj zemlji i ponovo ulažu u postojeće i nove projekte. Tako je za devet meseci ove godine po osnovu ostvarene dobiti neto isplaćeno 384 mil EUR, dok je reinvestirano 438 mil EUR.

Na odluku stranih investitora da nastave da ulažu u Srbiju, između ostalog, utiče i unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta, kao i bolje makroekonomske performanse i izgledi naše ekonomije.