Strani investitori otvaraju više od 20.000 radnih mesta u Srbiji

Strani investitori otvaraju više od 20.000 radnih mesta u Srbiji
| Izvor: Politika

Za podsticanje direktnih investicija u budžetu za 2017. godinu, kao bespovratna pomoć, planirano je 11 milijardi dinara i još 400 miliona dinara za snimanje filmova, što je za 900 miliona dinara manje nego u 2016.

Prema podacima Ministarstva privrede, od 1. aprila 2014. do 31. decembra 2016. godine, država je potpisala da će sa 156,72 mil EUR pomoći 40 projekata, a investitori su se obavezali da će u njihovu izgradnju i opremanje uložiti 637 mil EUR.

Ako sve bude išlo po planu, novi poslovi, koje uz pomoć države, gotovo po pravilu pokreću strani investitori – više od 98% od ukupnog broja, stvoriće još 24.924 radna mesta. Do sada je potpisano 37 ugovora, a u 2017. se očekuje završetak najmanje šest projekata, koji će zaposliti 2.570 ljudi. Prema podacima zvanične statistike, u Srbiji posluju 2.624 strane firme koje zapošljavaju 198.797 ljudi.

Započeto će završiti pirotski Tigar Tyres, NCR Beograd će završiti dva projekta, zatim Banja komerc bekament iz Aranđelovca, Aster textil iz Niša i Sreit nova iz Stare Pazove.

Ukupna vrednost ulaganja u ovih sedam projekata je 236,54 mil EUR, a za podršku njihove realizacije odobrena su podsticajna sredstva u vrednosti od 43,52 mil EUR.

U Ministarstvu privrede napominju da takozvani period monitoringa za većinu ugovorenih projekata traje do 2022. godine. U tom periodu država će nadgledati da li preduzeća održavaju predviđeni broj zaposlenih radnika, isplaćuju ugovorenu visinu zarada i poštuju ugovorenu vrednost ulaganja.

Od ukupno 37 potpisanih ugovora, samo tri su potpisana sa domaćim investitorima, kažu u Ministarstvu privrede. Ukupna vrednost planiranih domaćih ulaganja je 10,73 mil EUR, što je 1,68% ukupnih ulaganja koja država dotira. Oni planiraju da zaposle 395 osoba, što je samo 1,58 od ukupnog broja. Država će im pomoći sa 2,57 mil EUR, što je 1,64% od ukupno odobrenih podsticaja.

Podsticaje za realizaciju novih investicionih projekata i otvaranje novih radnih mesta, Srbija dodeljuje od 2006. godine, po više puta menjanoj uredbi. Samo u 2014. nije bilo novih ugovora, tako da su u toj godini samo isplaćivani podsticaji po ranije ugovorenim projektima.

Kompanije koje dobijaju ovu državnu podršku obavezuju se da zaposle ugovoreni broj radnika u roku od tri godine od potpisivanja ugovora, a poslednja rata im se isplaćuje kad se dostigne puna zaposlenost. U slučaju nepoštovanja ugovorenih rokova ugovor se raskida, a isplaćeni podsticaji se povlače aktiviranjem bankarskih garancija.

Ovim modelom privlačenja investitora, koji je Mlađan Dinkić prekopirao od Irske i Slovačke, u Srbiju su došle neke od najprestižnijih svetskih kompanija, kao što su Bosch, NCR, Grammer System, Gorenje, Benetton, Panasonik, Johnson Electric, Jura, Leoni i druge.

foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com S namerom da podstakne domaće i strane ulagača i poveća konkurentnost Srbije, u odnosu na zemlje u okruženju, u 2015. je donet novi Zakon o ulaganjima, koji je izjednačio domaće i strane ulagače, i osnovana Razvojna agencija Srbije (RAS).

O dodeljivanju podsticaja odlučuje najpre Savet za ekonomski razvoj, ugovore odobrava Vlada Srbije, a Komisija za kontrolu državne pomoći odobrava podsticaje. Poseban sektor u Ministarstvu privrede prati izvršenje obaveza korisnika isplaćenih podsticaja.

U organizaciji Naučnog društva ekonomista ugledna imena od struke su sredinom oktobra 2016. godine raspravljali o stranim direktnim investicijama. Iako mu nije bila namera, Ljubomir Madžar je u svom radu celu raspravu izrazio u četiri rečenice. Prvo, SDI su izuzetno važna dopuna domaćoj akumulaciji, koje gotovo da i nema. Drugo, svetska privredna istorija ne poznaje slučajeve efikasnog ekonomskog razvitka bez oslonca na sopstvenu akumulaciju. Treće, trebalo bi se okanuti nade da će SDI najzad poslužiti kao instrument za konačno rešavanje tzv. preduzeća u restrukturiranju. I četvrto, nema osnove niti mogućnosti da se podrži ono što je centralno u aktuelnoj politici usmeravanja SDI, a to su subvencije.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *