IT stručnjaci razvijaju inovativna rešenja za poljoprivredu – Konkurs „Fractals“ za dodelu bespovratnih sredstava otvoren do 28. februara
| Izvor: Beta

Mala i srednja preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija iz Srbije i Evrope moći će da konkurišu za sredstva Evropske unije, za razvoj inovativnih rešenja namenjenih za korišćenje u poljoprivredi.

Konkurs je otvoren od 30. novembra 2014. do 28. februara 2015, a 6,9 mil EUR obezbeđeno je u okviru projekta „Fractals“, koji zajednički realizuju Razvojni fond Vojvodine i Univerzitet u Novom Sadu.
baner1
Preko Razvojnog fonda Vojvodine biće plasirano 5,5 mil EUR bespovratnih sredstava, a mala i srednja preduzeća mogu da konkurišu za iznose od 50.000 do 150.000 EUR.

Cilj projekta „Fractals“ je da kroz finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetnika iz čitave Evrope u IT sektoru, razvije aplikacije za poljoprivredu, bazirane na prinicipima i tehnologijama pod nazivom „Budući internet“ („Future Internet“).

Reč je o najvećem projektu koji je Evropska komisija do sada finansirala u Srbiji, gde je jednoj domaćoj instituciji data mogućnost da plasira sredstva korisnicima širom Evrope. Direktor Razvojnog fonda Goran Hodoba naglasio je da će za sredstva moći da konkuriše oko 80 malih i srednjih preduzeća iz cele Evrope.

Prema njegovim rečima, krajnji korisnici biće poljoprivrednici koji žele da unaprede proizvodnju.