Studentima FTN-a koji ostanu „ispod crte“ kompanije daju stipendije – Po završetku fakulteta najboljima i posao
| Izvor: B92

Sve više stranih kompanija otvara pogone u Srbiji, ali na domaćem tržištu rada ne postoji dovoljan broj industrijskih inženjera. Stoga je novosadski Fakultet tehničkih nauka počeo pionirski projekat kroz saradnju s nekoliko najvećih svetskih kompanija, koje finansiraju određeni broj mesta van budžetske kvote na odseku industrijskog inženjerstva i inženjerskog menadžmenta.

Najveća muka svakog svršenog studenta u Srbiji – šta posle studija, gde se zaposliti. Na industrijskom inženjerstvu novosadskog FTN-a tih briga nemaju. Saradnja fakulteta i nekoliko svetskih kompanija omogućila je određenom broju najuspešnijih studenata besplatno studiranje.

Studente, stipendiste kompanija, kao i većinu njihovih najuspešnijih kolega, po završetku studija čeka radno mesto u tim kompanijama.

– Možemo reći da većina njih, nakon obavljene prakse od šest do 12 meseci, i ostala kod nas i dobila realno zaposlenje u okviru naše kompanije – rekao je Vladimir Orozović, HR Business Partner „Norma Group Southeast Europe LLC“.

Ovaj vid stipendiranja podrazumeva da kompanije u prvoj godini potpisuju ugovore Fakultetom tehničkih nauka. U drugoj godini sledi potpisivanje ugovora sa najuspešnijim studentima.

– Nama je veoma značajno da proširimo bazu i da damo mogućnost studentima koji budu „ispod crte“ da kompanije finansiraju njihove studije da bismo im omogućili i pružili šansu da u prvoj godini studija naprave dobar rezultat, kvalifikuju se, uđu na budžet i u narednim godinama zaista postanu stipendisti tih kompanija – rekla je Bojana Lalić, direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment.