Stvaraju se uslovi za formiranje Slobodne zone Niš – Kompanije već zainteresovane za investiranje
| Izvor: Niške vesti

U naredne dve godine stvoriće se svi uslovi da se formira Slobodna zona Niš. Na tome se već intenzivno radi i nekoliko kompanija koje sada rade u krugu Elektronske industrije su zainteresovane za efikasnije poslovanje koje bi omogućila Slobodna zona Niš, rekao je Dragan Kostić, predsednik Regionalne privredne komore Niš.

Kostić navodi da je Slobodna zona Niš bila formirana pre nekoliko godina. Po pozitivnoj zakonskoj regulativi imala je rok od dve godine da otpočne sa radom, što se nije desilo, pa je rešenjem Vlade Srbije po isteku tog roka ukinuta dozvola za rad.

– Ovih dana ponovo se priča o pokretanju nove inicijative za ponovno formiranje zone u Nišu, što nas raduje, jer mi druge zone ne gledamo kao konkurenciju već kao partnere sa kojima možemo uz saradnju da postignemo bolje rezultate i bolje uslove za investicije i poslovanje. Spremni smo da ponovo pružimo svu neophodnu pomoć u formiranju zone i kao Slobodna zona Pirot i kao Regionalna privredna komora Niš – objašnjava Dragan Kostić koji je i direktor Slobodne zone Pirot.

– Za formiranje slobodne zone Niš potrebna je inicijativa, podrška grada i operativci koji će raditi na formiranju zone. Interesovanje kompanija postoji, onih koje bi došle u Niš i radile u zoni kao i nekih postojećih. One mogu biti oslonac za operativni početak rada Slobodne zone u Nišu što bi celom regionu puno značilo. Prednost poslovanja u zoni može biti odlučujući faktor potencijalnim investitorima da se opredele za Niš u odnosu na neke druge gradove – čime bi se u Niš dovele nove investicije i time smanjila ogromna nezaposlenost – kaže Kostić.

U Srbiji postoji 14 zona smeštenih na oko 100.000 hektara zemljišta, u kojima radi oko 20.000 ljudi i više od 260 proizvodnih kompanija. U periodu od 2009. do 2014. došlo je do povećanja broja novouposlenih za 15.000, ako se u obzir uzme da je 2009. godine u slobodnim zonama bilo je uposleno 4.960 radnika, a 2014. godine blizu 20.000 radnika.

U periodu 2012 do 2014 investirano je oko 1,16 mlrd EUR dok je obrt kompanija bila oko 11,7 mlrd EUR. Za tri godine izvoz iz zona je bio 5,12 mlrd EUR.