Subvencije voćarima za zaštitu od grada – Konkurs otvoren do 30. septembra
| Izvor: RTV

Sedam poljoprivrednih gazdinstava i tri pravna lica potpisali su u utorak, 26. jula, ugovore sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu o subvencionisanju sredstava za nabavku protivgradne mreže za voćarsku proizvodnju. Sekretarijat je ovom prilikom izdvojio oko 45 miliona dinara, ali ostalo je još sredstava na raspolaganju, a konkurs je otvoren do septembra.

Zemljoradnička zadruga Ratar iz Kukujevaca jedna je od 10 prijavljenih koji su dobili sredstva za nabavku protivgradne opreme.

– Podižemo protivgradnu mrežu na 10 hektara jabuke i dobili smo osam miliona dinara, što je gornja granica, odnosno blizu polovine potrebnih sredstava. Ovo nam, naravno, veoma znači, jer svi težimo tome da sačuvamo voćnjak – rekao je Vidosav Brnjašević, direktor zemljoradničke zadruge Ratar Kukujevci.

I voće porodice Korać iz Šida od sada će biti sigurnije. Za sada imaju dva hektara trešnje, a žele da podignu i kruške i jabuke. Svesni su da su vremenske nepogode sve češće i da je protivgradna mreža najbolji sistem zaštite.

Ovogodišnjim konkursom za nabavku sistema za protivgradnu zaštitu predviđeno je ukupno 270 miliona dinara.

– Zadovoljstvo mi je što smo imali priliku da sklopimo ugovore sa 10 korisnika, a napomenuo bih i da je u prethodnom periodu značajan deo sredstava iskorišćen u ovu svrhu. Pokazalo se da postoji značajno interesovanje poljoprivrednih proizvođača – rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Za ovu namenu ostalo je još oko 65 miliona dinara, a konkurs traje do 30. septembra.