Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni srednjobanatskog regiona 32,48 mil EUR – Najviše robe ide za Nemačku

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni srednjobanatskog regiona 32,48 mil EUR – Najviše robe ide za Nemačku
| Izvor: Dnevnik

Za prvih osam meseci ove godine obim spoljnotrgovinske robne razmene srednjobanatskog regiona bio je 354 mil EUR, što je u odnosu na isti period prethodne godine smanjenje od 0,4%.

– Srednjobanatski okrug u ukupnom obimu spoljnotrgovinske razmene Srbije učestvuje sa 1,76%, a u odnosu na Vojvodinu sa 6,23%. Privreda srednjobanatskog regiona izvezla je proizvode u vrednosti od 193,2 mil EUR, dok je ostvaren uvoz u iznosu od 160,7 mil EUR – kaže potpredsednik Regionalne privredne komore u Zrenjaninu Momčilo Nikolčić, uz napomenu da je izvoz za 0,4% manji od ostvarenog u istom periodu prethodne godine, dok je uvoz smanjen za 0,5%.

Istovremeno, za period januar – avgust 2016. godine ostvaren je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni regiona u iznosu od 32,48 mil EUR sa pokrivenošću od 120,2%.

– Na izvoznoj strani najviše su zastupljeni setovi provodnika za paljenje motornih vozila, tekstilni proizvodi od sintetičkih vlakana i proizvodi uljarske industrije, dok su kod uvoza dominirali ostali električni provodnici, izolacioni delovi od plastične mase i setovi provodnika za paljenje – precizira Nikolčić.

Najveći izvoz ostvaren je u Nemačku, 64,1 mil EUR, a zatim Italiju – 52,1 mil EUR, dok je Makedonija treća sa 9,9 mil EUR. Iz Nemačke je i najveći uvoz, celih 58,5 mil EUR, iz Italije 36,1 mil EUR, a Rumunije 20,1 mil EUR. Najveći suficit je u razmeni sa Italijom – 16 mil EUR.

Sve srednjobanatske lokalne samouprave imaju suficit u razmeni, najveći izvoz je iz Zrenjanina – 155,4 mil EUR, pa iz Novog Bečeja 13,5 mil EUR, a Nove Crnje 10,5 mil EUR.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *