Sušeni paradajz retkost u Srbiji – Planiran izvoz za Austriju i Sloveniju

Sušeni paradajz retkost u Srbiji – Planiran izvoz za Austriju i Sloveniju
| Izvor: B92

Proizvodnja sušenog paradajza, koji se smatra pravim delikatesom, kod nas nije uobičajena, tek nekolicina je onih koji su se upustili u prerađivanje ovog povrća.

Srđan Uzelac jedan je od njih. Ekonomista po profesiji, oduvek je želeo da se bavi hranom, a ideju je dobio putujući po svetu i uživajući u mediteranskoj kuhinji.

Početna sredstva za kupovinu opreme dobio je od Fonda za razvoj. Prva godina je godina izazova, ali se vremenom proizvodnja povećavala. Ove godine u sušeni paradajz ili sok preradiće 20 tona povrća.

Kako kaže, unapred se dogovara otkup paradajza od lokalnih proizvođača, a dobar paradajz prepoznaje se po mirisu i ukusu.

Da bi se dobio kilogram sušenog, potrebno je do 12 kilograma svežeg paradajza. U jednu kesicu od 250 grama stane desetak komada. Takođe se koristi i srce paradajza, pa je počeo da prave i sok, tako da se ništa ne baca. Stigli su zahtevi i za kečap, pa planira da se od sledeće godine posvete i tome.

U Srbiju se ranije uvozio sušeni paradajz iz Grčke i afričkih zemalja, najčešće marinirani. Relativno je skupa, ali i zdrava hrana.

Uzelac planira da počne i sušenje šargarepe i cvekle, koje još nisu zastupljene kod nas, a nada se i da će se njegova roba naći na rafovima u Austriji i Sloveniji.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *