Švajcarski „Namics“ otvorio predstavništvo u Srbiji – Kompanija za softverski inženjering najavila dugoročne investicije na srpskom tržištu
| Izvor: eKapija

Otvaranjem predstavništva u Beogradu vodeća švajcarska kompanija za softverski inženjering „Namics“ najavila je dugoročne investicije u Republici Srbiji sa ciljem da u prve tri godine zaposli 50 visokokvalifikovanih stručnjaka iz oblasti veb inženjeringa. U pitanju je prva investicija ove kompanije u ogranak van teritorija Švajcarske i Nemačke, a odluka je doneta nakon opsežnog istraživanja tržišta i sprovedenih analiza.

Ambasador Švajcarske u Beogradu Žan Danijel Ruh izjavio je ovim povodom da švajcarski investitori već duže vreme prepoznaju Srbiju kao dobru privrednu destinaciju, a činjenica da je „Namics“ odlučio da otvori predstavništvo baš u Srbiji je vrlo ozbiljna stvar, jer je u pitanju kompanija koja prvi put od svog osnivanja 1995. godine otvara kancelariju u nekoj drugoj zemlji osim Švajcarske ili Nemačke.

– Standardi koje „Namics“ postavlja u veb industriji i kvalifikacije koje traži od inženjera vrlo su visoki jer je u pitanju kompanija koja je poznata po tome da svoje klijente pronalazi gotovo isključivo na „Forbes“ listi top 500 najuspešnijih kompanija na svetu i po pravilu je svake godine ili najbolja ili među nekoliko najboljih veb kompanija u Švajcarskoj. Činjenica da je za svoju šestu lokaciju, pored Sent Galena, Ciriha, Frankfurta, Minhena i Hamburga izabrala baš Beograd, mnogo govori o kvalitetu stručnjaka koje ima Srbija – izjavio je Ruh dodavši da će „investicije poput ovih ne samo osnažiti i unaprediti IT tržište u Srbiji već i pomoći sprečavanju odliva visokokvalitetne radne snage iz zemlje“.

– Nakon analiza koje smo radili iz Švajcarske, pre godinu dana smo odlučili da formiramo osnovu tima u Beogradu i od tada smo pažljivo posmatrali tržište. Uverili smo se da Srbija poseduje vrlo kvalitetne veb inženjere, a kvalitet koji pružaju obrazovni modeli pre svega na Elektrotehničkom i Matematičkom fakultetu u Beogradu uveravaju nas da inženjerska zajednica u Srbiji ima održivu budućnost. Za sada, naš plan je da u prvom periodu od tri godine zaposlimo 50 veb inženjera koji će se integrisati u međunarodne timove u Nemačkoj i Švajcarskoj – izjavio je Jurg Štuker, direktor kompanije „Namics“.

„Namics“ je akcionarsko društvo u vlasništvu 29 veb inženjera koji aktivno rade u kompaniji, osnovano 1995. godine u Sent Galenu i danas zapošljava više od 450 radnika. U ovom trenutku u fokusu im je rad u „Java“, „.Net“ i „Front End“ tehnologijama, a ukupan promet ostvaren u 2014. godini iznosio je 59 mil EUR.

Između ostalih, klijenti kompanije „Namics“ su i ABB, BASF, „Bauhaus“, „Daimler“, „Medela“, „Sika“, „Swisscom“, UBS, „Victorinox“ i ciriški aerodrom.