Svaki četvrti hoće da zapošljava – Mala i srednja preduzeća zadovoljna poslovnim okruženjem, problem izvori finansiranja
| Izvor:: Novosti

O angažovanju novih radnika razmišlja četvrtina woolrich Arctic Parka preduzeća, ali 9% malih i srednjih firmi i preduzetnika boji se da će od pojedinih zaposlenih morati da se – oprosti. Na veće prihode računa 44% njih. Ovo su neki od rezultata „Ankete 1.000 preduzeća“ koju je sproveo „Ipsos stratedžik marketing“ za potrebe USAID Projekta za bolje uslove poslovanja.

Vlasnici malih i srednjih firmi i radnji primećuju boljitke u poslovnom okruženju. Na izdavanje građevinske dozvole, njihov je utisak, lane se čekalo 19 meseci, a sada – sedam i po meseci. Manje je privrednika koji negativno ocenjuju izvršni postupak, četvrtina biznismena ima negativno iskustvo sa izdavanjem dozvole za obavljanje delatnosti, dok ih je lane bilo 34%.
baner1
Najgori uticaj na poslovanje i dalje imaju parafiskalni nameti. Vlasnici malih preduzeća ističu da ne mogu da predvide krajnju cenu proizvoda kada nemaju nikakvu predstavu za koliko će lokalne samouprave povećati pojedine dažbine. Veliki problem su i izvori finansiranja.

– Već duže vreme se suočavamo sa lošim izvorima finansiranja – prokomentarisao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. – Svesni smo značaja mikrofinansiranja i organizovali smo skup na tu temu. Podneli smo inicijativu za donošenje Zakona o mikrofinansiranju. Radićemo na podizanju svesti malih i srednjih preduzeća o potrebi za efikasnijim finansijskim upravljanjem.

Činjenica je da su mala i mikro preduzeća često suviše rizična za banke, a iznosi koji su im potrebni nisu veliki, pa time ni dovoljno atraktivni. Rezultat je da je tokom poslednjih godinu dana svega 16% njih uzelo nove kredite. Prosečan iznos zaduživanja je 23.000 EUR. Interesantan je i stav vlasnika mikropreduzeća da su im najbolji način finansiranja – dozvoljene pozajmice, koje su woolrich Luxury Boulder i najskuplje. S druge strane, čak 62% ispitanika uopšte ne koristi spoljne izvore finansiranja.

Velika opterećenja

Zakon o radu je imao efekte, ali zapošljavanje se još nije ubrzalo, stav je anketiranih. Negativan uticaj na zapošljavanje imaju porezi i doprinosi. Čak 71% ima negativan stav prema ovom opterećenju plata. Tokom 2015. broj zaposlenih je povećalo 19% učesnika ankete, dok je 16% otpuštalo radnike.