Svakog meseca 3.300 novih firmi – Kakvi su prvi efekti Zakona o inspekcijskom nadzoru
Izvor: Danas

Od kako je prošlog leta počeo da se primenjuje Zakon o inspekcijskom nadzoru, u Srbiji se svakog meseca prosečno prijavi 3.326 novih firmi, što je za čak 33% više od mesečnog proseka za prošlu godinu, pokazuju podaci Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Samo u januaru ove godine je, kako kažu za „Danas“ u ovom Ministarstvu, izvršeno 16.211 inspekcijskih nadzora i utvrđeno 305 neregistrovanih subjekata, protiv kojih su preduzete odgovarajuće mere. Broj prijava za kažnjiva dela u januaru je 198.

Samo u avgustu 2015, prvom mesecu u kom su one koji rade na „crno“ kontrolisali prema ovom Zakonu, registrovano je 3.840 preduzetnika, što je daleko najveći broj od početka 2014, tvrde u Ministarstvu.

Za prva tri meseca primene Zakona otkrivene su 383 neregistrovane firme, a kod čak 306 onih koji plaćaju porez, Poreska uprava je nadzorom utvrdila da se radi o neregistrovanoj delatnosti. Prema podacima iz APR-a u avgustu 2015. je bilo čak 72% više registrovanih subjekata nego u avgustu 2014.

Puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru počinje 30. aprila, za manje od dva meseca i trebalo bi, između ostalog, i da popravi koordinaciju među inspekcijskim službama, što je često veliki problem.

U Ministarstvu navode i primer kako je i ko nadležan u određenim situacijama. Tako, na primer, za neregistrovane ugostitelje nadležna je turistička inspekcija. Ona je ta koja će biti zadužena za zajedničke kontrole, ona će sarađivati i komunicirati sa drugim nadležnim inspekcijama i organima, pre svih sa poreskom inspekcijom, APR-om, policijom i pravosuđem..

Turistička inspekcija odmah po otkrivanju neregistrovanog ugostiteljskog objekta, na primer kafane, rešenjem je zatvara, zapečati i zabranjuje ugostitelju da obavlja delatnost dok ne ispuni za to propisane uslove.

Druge inspekcije, bilo da vode računa o bezbednosti hrane ili zaštiti potrošača, u ovom slučaju neće proveravati da li neregistrovana kafana ispunjava te druge propisane uslove, zahteve i standarde, jer je objekat već zatvoren.

Ako postoje druge nezakonitosti koje nose ozbiljan rizik po zdravlje ljudi, okolinu, neregistrovani subjekat će biti dužan da ih, po nalogu nadležne inspekcije, otkloni.

– Ako druga inspekcija u vršenju nadzora u svojoj oblasti zatekne neregistrovanog ugostitelja, na primer, Inspekcija za zaštitu životne sredine u vršenju nadzora po prijavi zbog prekomerne buke koja dolazi iz kafane, utvrdi da je ona neregistrovana, o zatečenom stanju, bez odlaganja, obaveštava turističku i poresku inspekciju, kao i druge nadležne organe, radi preduzimanja radnji i mera iz delokruga ovih inspekcija – navodi Ministarstvo državne uprave.