Sve što treba da znate o boravišnoj taksi za smeštaj u Grčkoj
Izvor: eKapija

Od 1. januara 2018. godine svi hoteli, vile, apartmani, studija i sobe za iznajmljivanje u Grčkoj dužni su da gostima obračunaju porez na boravak – takozvanu boravišnu taksu.

U Italiji se raspon boravišne takse kreće od 2-7 EUR po danu, u Španiji od 0.45-2.25 EUR, a u Crnoj Gori 1 EUR po danu, dok u Srbiji boravišna taksa iznosi 50-140,00 zavisno od kategorije turističkog mesta.

Portal grckainfo.com prenosi zvanično saopštenje Ministarstva finansija Grčke povodom novog nameta za turiste.

Za koji tip turističkog smeštaja se plaća boravišna taksa?

Plaćanje boravišne takse je uvedeno u hotelima od 1-5 zvezdica kao i ostalim smeštajnim kapacitetima (apartmanima, sobama, zasebnim vilama) koji primaju goste na jedan ili više dana. U kampovima i posebno određenim kategorijama, boravišna taksa se ne plaća.

Koliko iznosi boravišna taksa? Da li se plaća po smeštajnoj jedinici ili po osobi?

Boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu i po smeštajnoj jedinici – ne po osobi. U zavisnosti od vrste smeštaja iznosi:

• 4 EUR po sobi dnevno za hotele sa 5 zvezdica
• 3 EUR po sobi dnevno za hotele sa 4 zvezdice
• 1,5 EURpo sobi dnevno za hotele sa 3 zvezdice
• 0,5 EUR po sobi dnevno za hotele sa 1-2 zvezdice
• 0.5 EUR dnevno za privatne sobe, studija i apartmane.

Kada se plaća boravišna taksa? Da li ću dobiti potvrdu da sam je platio?

Boravišna taksa se plaća prilikom odjave iz smeštaja – neposredno pre odlaska. Vlasnik ili menadžer smeštaja ili hotela će vam izdati posebnu potvrdu o primanju uplate koja sadrži: datum izdavanja, ime osobe kojoj je smeštaj izdat, datume boravka, iznos naknade.

Da li će pogranični službenici prilikom našeg izlaska iz Grčke proveravati da li smo platili boravišnu taksu? Da li treba da sačuvam potvrdu o plaćanju?

Nijedna zvanična institucija Grčke nije objavila obaveštenje da će se kontrola plaćanja boravišne takse proveravati na graničnim prelazima. U svakom slučaju potvrdu obavezno sačuvajte do izlaska iz zemlje.

Ako letujemo sa još jednom porodicom, a smešteni smo u jednom apartmanu, da li je potrebno da obe porodice posebno plate boravišnu taksu?

Ne. Taksa se plaća po smeštajnoj jedinici po danu nezavisno od broja osoba.

U dogovoru sa vlasnikom smeštaja ili hotelom planiram da napustim smeštajnu jedinicu kasnije (kasna odjava). Da li će mi biti dodatno naplaćen porez na boravak?

Ne. U slučajevima kada je dužina boravka produžena za nekoliko sati, ovo se ne računa kao dodatni boravak i ne podrazumeva obavezu plaćanja takse. Međutim, ako je dužina boravka takva da na kraju podrazumeva naplaćivanje dodatnog dana korišćenja sobe, boravišna taksa će biti naplaćena.

Rezervisao sam smeštaj u Grčkoj preko interneta, ali sam ga otkazao u poslednjem trenutku. Da li sam u obavezi da platim boravišnu taksu?

Ne. Nezavisno od politike otkazivanja smeštaja ili platforme za izdavanje smeštaja u Grčkoj, boravišna taksa se naplaćuje isključivo za dane boravka u smeštaju: od dolaska do odjavljivanja.