Švedski Rimaster počinje proizvodnju u Paraćinu tokom 2019. godine – Posao za oko 75 ljudi
Izvor: Beta

Švedska kompanija Rimaster otvara fabriku u Paraćinu gde će za početak zaposliti od 50 do 75 radnika, a prijave za posao počinju od 9. jula.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović rekao je na konferenciji za novinare da kompanija Rimaster započinje proizvodnju u zakupljenoj hali preduzeća Polet u Paraćinu kod auto puta.

Rimaster proizvodi električne sisteme i kablovske setove za specijalna vozila kao što su buldožeri i kranovi.

– Pošto je reč o složenim proizvodima, grupa od 50 do 75 radnika ići će na obuku u Švedsku – rekao je Paunović.

U drugoj fazi planira se izgradnja hale od 3.500 kvadrata u Industrijskoj zoni Zmič vrednosti oko 2 mil EUR

– U naredne tri godine biće zaposleno oko 350 radnika, a u narednih deset godina prošireće se proizvodnja i biti zaposleno između 700 i 1.000 radnika – kazao je Paunović.

Paunović je rekao da su pregovori sa švedskom kompanijom trajali oko godinu dana i da su investitori birali između nekoliko opština da bi se odlučili za Paraćin zbog dobre saradnje sa lokalnom samoupravom.

– Švedski investitori žele da ostanu ovde i birali su sredinu gde mogu da ostvare uspešnu saradnju dugoročno – istakao je Paunović.

Predsednik kompanije Tomas Stolnert je izjavio da proizvodnja u Paraćinu kreće 2019. godine čim se završi obuka u Švedskoj.

Svoje proizvode Rimaster plasira na evropska tržišta, a najveće tržište je Švedska, zatim Nemačka, Francuska i Belgija.

U ponudi imaju oko 25.000 proizvoda, a godišnji obim proizvodnje je oko 80 miliona evra. Pogone imaju u Švedskoj, Poljskoj i Kini.

Stolnert je kazao da su se za Srbiju odlučili jer ima dovoljno obrazovane radne snage, a za Paraćin jer su od opštine dobili svu moguću podršku.

Investiciju sprovode samostalno bez pomoći države, ali, kako je rekao predsednik kompanije, konkurisaće za državne subvencije.