Švedski Trelleborg širi proizvodnju guma u Srbiji – Uskoro gradnja novog pogona u rumskom Mitasu
| Izvor: Dnevnik

Rumska fabrika za proizvodnju guma za vozila Mitas od oktobra prošle godine postala je deo švedske kompanije Trelleborg, ali još uvek u rumskoj opštini posluje pod istim imenom.

Švedska kompanija Trelleborg osnovana je 1905. godine i jedan je od najznačajnijih proizvođača i lider u sferi industrijskih pneumatika s oko 100 fabrika u 40 zemalja.

Inače, fabrika za proizvodnju guma u Rumi izgrađena je 1981. godine, a češki Mitas ju je preuzeo 2008. od američke firme Galaxy. U Mitasu radi oko 550 radnika – najviše u rumskoj opštini, a sudeći po najavama koje stižu poslednjih dana, uskoro će u toj fabrici posao naći još njih dvestotinak. Naime, ta kompanija već ovog meseca počinje izgradnju novog pogona u Rumi, a tu bi posao početkom naredne godine moglo naći između 100 i 200 radnika.

Kako objašnjava načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić, Mitas planira da započne gradnju novog pogona, a opština je pomogla da prevaziđe probleme koje je na tom putu imao.

– Znamo da planiraju da izgradnju novog pogona završene u januaru naredne godine i tada će radnici doći do posla – kaže Ljubišić i dodaje da švedska kompanija jeste preuzela Mitas, ali da on još posluje pod starim imenom, pa tek sada kreću s proširenjem proizvodnje.

Broj zaposlenih u Mitasu u proteklom periodu nije promenjen i pored toga što je ta češka kompanija postala deo švedskog Trelleborga jer i dalje oko 90% svih pneumatika koje proizvede plasira klijentima u Evropi, a u najavi je i proširenje na druga svetska tržišta.