Telekom najprofitabilniji, Farmakom ima najveći gubitak – Pogledajte listu 100 naj preduzeća u Srbiji
| Izvor: eKapija

Najprofitabilnije privredno društvo u 2015. godini je Telekom Srbija, koji je prestigao NIS, kao najbolje plasirano društvo prethodnih godina na listi STO NAJ… privrednih društava prema neto dobitku. Telekom je ostvario neto dobitak od 16,3 milijarde dinara, koji je, ipak, nešto manji nego prethodne godine (16,9 milijardi dinara), a takav rezultat ostvario je uz blagi rast poslovnih prihoda (3,5%), iskazanih u iznosu od 88,7 milijardi dinara.
Liste STO NAJ… privrednih društava sačinila je Agencija za privredne registre (APR), na osnovu analize i rangiranja podataka za 90.400 privrednih društava, i to sa aspekta uspešnosti poslovanja – prema poslovnim prihodima i neto dobitku, zatim sa aspekta finansijskih kapaciteta – prema poslovnoj imovini i kapitalu, kao i sa aspekta gubitaka – prema neto gubitku i ukupnom gubitku.

Na nezavidnom prvom mestu liste privrednih društava sa najvećim neto gubitkom je Koncern Farmakom MB Šabac AD Mlekara Šabac u stečaju, čiji je neto gubitak u iznosu od 58 milijardi dinara drastično veći nego prethodne godine (1,2 milijarde dinara), a uglavnom je rezultat iskazanog neto gubitka poslovanja koje se obustavlja, rashoda promene računovodstvene politike i ispravki grešaka (56,2 milijarde dinara). Posledično, to društvo u stečaju beleži i izuzetno veliki ukupan gubitak (60,9 milijardi dinara), pa se nalazi pri vrhu liste društava sa najvećim ukupnim gubitkom (peto mesto). Istovremeno, broj zaposlenih se u odnosu na 2014. godinu smanjio sa 457 na 70 radnika.

Visok iznos neto gubitka beleži i Železara Smederevo, koja se sa gubitkom od 17,7 milijardi dinara, većim za 54,3% nego prethodne godine, nalazi na drugom mestu najvećih gubitaša u 2015. godini. Jedno mesto niže na pomenutoj listi je JP Putevi Srbije, čiji neto gubitak iznosi 9,6 milijardi dinara.

Kompletnu listu pročitajte OVDE.