Tigar tokom 2016. ostvario dobit od 92,8 miliona dinara – Dugovanja manja za 17,8 mil EUR
| Izvor: Pirotske vesti

Nadzorni odbor pirotske kompanije Tigar usvojio je Godišnji izveštaj o poslovanju za 2016. godinu, prema kojem je na konsolidovanom nivou iskazan poslovni dobitak (EBIT) u periodu januar-decembar 2016. u iznosu od 92,8 miliona dinara, dok je u istom periodu prethodne godine iskazan poslovni dobitak od 19,9 miliona dinara.

Poslovni dobitak pre amortizacije i rezervisanja (EBITDA) iznosi 255,9 miliona dinara, dok je prethodne godine zabeležen poslovni dobitak pre amortizacije i rezervisanja u iznosu od 213,2 miliona dinara.

– Konsolidovani poslovni prihodi su zabeležili rast u odnosu na prethodnu godinu za 6% zbog značajno promenjene strukture proizvodnog programa, pre svega u delu obuće u 2016. godini, koja je pretežno bila namenjena izvoznom tržištu gde proizvodi imaju veću vrednost – rekao je generalni direktor Tigra Branislav Čurić.

Zavisna društva Poslovni servis, Slobodna zona Pirot, Tigar Obezbeđenje, Ugostiteljstvo, Pi Kanal, Inter Risk i Tigar Trejd Banja Luka su generisala dobit od 85,6 miliona dinara. U celoj grupi ostala su tri entiteta – Ti Car Trgovine, Tigar Incon i Tigar Partner, koja su ostvarila negativne rezultate.

Istovremeno, konverzija duga u kapital, koju je sprovela Republika Srbija preko svojih fondova i privrednih društava i smanjenje duga iz UPPR-a za oko 17,8 mil EUR, jedan je od najznačajnijih događaja koji je obeležio 2016. godinu. Ono što ostaje kao veliki balast su i dalje značajni dugovi iz prethodnog perioda, koji su sada nešto manji od 40 mil EUR.

Inače, Vlada Srbije je u aprilu 2017. donela Zaključak kojim se pokreće inicijativa za privatizaciju Tigra a.d. Pirot i njegovih zavisnih društava.