Tonneis u Zrenjaninu „skoro završen posao“ – Draexlmaier gradi novi fabriku i zapošljava 1.000 ljudi
Izvor: IloveZrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić kaže da je „skoro završen posao“ dolaska nemačkog Tonniesa i dodaje da očekuje da će prva njihova farma biti baš u Zrenjaninu.

– Očekujemo investiciju preko 22 mil EUR i oni planiraju da angažuju i kooperante, što je dobra stvar za naše proizvođače koji mogu da pronađu svoj interes – kaže on.

Janjić dodaje i da grad pregovara sa 7-8 potencijalnih investitora iz Italije, Austrije, Albanije, Češke.

– Proces pregovaranja traje dugo, sve dok se ne dođe do same realizacije, odnosno kupovine zemljišta u industrijskoj zoni. U prošloj godini smo potpisali 13 ugovora sa novim i starim investitorima, očekujem da ću i na kraju ove godine isto tako moći da kažem da smo iza sebe ostavili još jednu uspešnu godinu – naglašava.

Dodaje i da „činjenica da nijedan od investitora koji su došli i započeli proizvodnju, nije otišao iz Zrenjanina, pokazuje da radimo dobro“.

– Italijanska kompanija Fulgar je četiri puta kupovala zemljište, Draexlmaier dva puta i sada već pregovaramo o novoj fabrici – kaže Janjić i dodaje da će nemačka kompanija u 2017. najverovatnije graditi novu fabriku i otvoriti više od 1.000 novih radnih mesta.

U 2017. godini ponovo zrenjaninsko pivo

Kada je u pitanju zrenjaninska Pivara, Janjić kaže da se mnogi interesuju, ali da je u pitanju komplikovana priča.

– Objekat je opterećen restitucijom, planskim aktima koji ne omogućuju intenzivnu proizvodnju piva kakva je nekad bila, ali nemamo ni tako zainteresovane investitore koji bi revitallizovali našu Pivaru u nekadašnjem obimu – navodi on i dodaje da cilj da se u 2017. pivo ponovo proizvodi u Zrenjaninu.