Toplane širom Srbije krše Zakon o energetici – Građani bez obaveze da plaćaju račune za grejanje?
| Izvor: Danas

Isporučioci toplotne energije imali su obavezu da do 29. decembra 2016. zaključe pojedinačne ugovore sa potrošačima. Dosad nijedna toplana nije ispunila tu obavezu, zbog čega udruženja građana tvrde da domaćinstva nemaju obavezu da plaćaju račune.

Zakon o energetici nalaže da su najkasnije do 29. decembra prošle godine gradske toplane u Srbiji morale da zaključe ugovore o snabdevanju toplotnom energijom sa svakim korisnikom ponaosob. Iako ovaj zakon podrazumeva pretnju novčanim kaznama do dva miliona dinara po toplani ukoliko se rok ne poštuje, one to nisu učinile ni u jednom gradu i opštini u Srbiji.

Kako saznaje Danas, Poslovno udruženje toplana Srbije je, uprkos jasnoj zakonskoj odredbi, u decembru prošle godine zauzelo stav da bi „obaveza zaključenja ovakvih ugovora trebalo da važi od sledeće grejne sezone“, pošto je reč o velikom poslu koji u praksi može da dovede do problema.

Različita udruženja građana iz Niša, Kraljeva, Zrenjanina i Kragujevca, međutim, već organizuju akcije u kojima upozoravaju toplane i lokalne vlasti da takvo kršenje zakona znači da korisnici nakon tog datuma „nemaju nikakve ugovorne obaveze prema toplanama“.

U okviru te akcije, građani ovih gradova sve masovnije potpisuju obaveštenja, koja će dostaviti nadležnima, u kojima, osim da nakon 29. decembra 2016. prestaju njihove ugovorne obaveze, navode i da će nastavak isporuke toplotne energije smatrati „jednostranom, ugovorno neobavezujućom i dobrovoljnom uslugom“. Osim gradskim toplanama, oni će obaveštenja dostavljati i lokalnim organima vlasti, odnosno gradonačelnicima, većima i skupštinama.

Akciju organizuju Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša (UPSS), Lokalni front Kraljevo, Centar za zaštitu potrošača Begej iz Zrenjanina i Kragujevački kućni savet. Njihova ambicija je da akciju prošire na sve građane Srbije, pošto se Zakon o energetici krši u celoj zemlji.

U „obaveštenju“ koje će ova udruženja i građani dostavljati nadležnima podseća se da Zakon o energetici, koji je stupio na snagu 29. decembra 2014. godine, propisuje da su „snabdevač toplotnom energijom i krajnji kupac dužni da zaključe pisani ugovor o snabdevanju toplotnom energijom“ u roku od dve godine od stupanja na snagu ovog zakona. U slučaju da ne zaključe ovakve ugovore „energetski subjekti će se za takav prekršaj kazniti novčanom kaznom od 500.000 do 2.000.000 dinara“, navodi se u Zakonu, a prenosi u „obaveštenju“.

– Tačno je da nigde u Srbiji ovakvi ugovori nisu zaključeni, a da je Poslovno udruženje toplana Srbije u decembru, na sednicama skupštine i upravnog odbora, zauzelo stav da to treba da važi od sledeće grejne sezone – kaže Zoran Stojanović, direktor Gradske toplane Niš.

Stojanović kaže da „nije jednostavno“ obezbediti „ugovore od šest strana, pa u dva primerka“ za brojne korisnike, kojih samo u Beogradu ima oko 300.000, Novom Sadu – više od 100.000, Nišu – više od 30.000, niti organizovati njihovo potpisivanje.

Pri tom, kako kaže, nije sasvim jasno „šta bi se dogodilo ako pola zgrade hoće da potpiše ugovore, a druga polovina neće“ ili ukoliko građanin odbije da potpiše ugovor i ne želi da primi predstavnike toplane u stan kako bi ga isključili iz sistema. Za ulazak u stan u takvim slučajevima potreban je sudski nalog, što znači da bi u čitav proces moralo da bude uključeno i pravosuđe, navodi on.

Poslovno udruženje toplana Srbije je prošlog decembra formiralo Radnu grupu, u kojoj su predstavnici više toplana u Srbiji, koja bi trebalo da pripremi ne samo „sva rešenja“ u vezi sa zaključenjima pojedinačnih ugovora sa korisnicima, već i predloge kako da se „ujednači praksa“ privremenog isključenja iz sistema daljinskog grejanja, pošto je ona u Srbiji „krajnje raznolika“. Predloženo je da odluke ove radne grupe važe od sledeće grejne sezone.