Toplani u Nišu kredit nemačke razvojne banke od 5 mil EUR – Peta faza revitalizacije počinje 2018.
Izvor: Beta

Gradska toplana u Nišu podići će od Nemačke razvojne banke KfW kredit od 5 mil EUR za realizaciju pete faze revitalizacije sistema daljinskog grejanja.

Pomoćnik sekretara Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Hranislav Đorđević istakao je da se radi o pozajmici sa izuzetno povoljnim kreditnim uslovima, između ostalog i sa grejs periodom od pet godina i rokom otplate od 15 godina.

– Gradska toplana predložila je da pomenutim iznosom bude realizovano devet projekata koji bi značajno smanjili gubitke u toplotnoj energiji i troškove grejanja, i smanjili emisiju štetnih gasova – kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, pozajmicom od nemačke razvojne banke gradiće se tri gasne kotlarnice, a jednom od njih bila bi zamenjena postojeća kotlarnica na mazut na Prirodno-matematičkom fakultetu.

– Novac bi bio iskorišćen i za razdvajanje podstanica koje sada mere potrošnju toplotne energije za po tri ili četiri stambene zgrade. Svaki objekat dobio bi svoju podstanicu – istakao je Đorđević.

Od ukupnog iznosa kredita, dodao je Đorđević, milion i po evra biće iskorišćeno za zamenu šest kilometara dugog toplovoda u gradu starog skoro 40 godina.

– Za uvođenje daljinskog nadzora i optimizaciju sistema daljinskog grejanja bilo bi utrošeno 1,3 mil EUR, a za smanjenje emisije azotnih oksida u izduvnim gasovima toplane Krivi vir 550.000 EUR – naveo je Đorđević.

On je rekao da će Gradska toplana dobijenim sredstvima graditi magistralni toplovod sa pripadajućim podstanicama do Ekonomske i Trgovačke škole i do Ekonomskog i Pravnog fakulteta.

Projekat kojim je Toplana konkurisala kod nemačke razvojne banke počeće 2018. godine, a rok za realizaciju je pet godina.