„Trayal“ potpisao ugovore za Fabriku eksploziva i pirotehnike vredne 5 mil EUR
| Izvor: Beta

Poslovodstvo „Trayal korporacije“ iz Kruševca potpisalo je u četvrtak (24. decembra 2015. godine) pet ugovora vrednih oko pet miliona evra sa domaćim i stranim partnerima o prodaji proizvoda Fabrike eksploziva i pirotehnike, kojima je zaokruženo potpisivanje ugovora za narednu godinu, odnosno obezbeđena upošljenost svih pogona.

– Prošle nedelje smo potpisali ugovore o prodaji proizvoda i upošljavanju kapaciteta obe gumarske fabrike, pre toga ugovor o prodaji proizvoda fabrike zaštitinih sredstva, tako da smo praktično zaokužili ciklus potpisivanja ugovora za 2016.godinu, koji će obezbediti punu uposlenost svojih proizvodnih pogona – kazao je novinarima generalni direktor „Trayal korporacije“ Miloš Nenezić.

Odgovarajući na pitanje o privatizaciji „Trayala“ koji je na spisku 17 strateških preduzeća koja su ostala pod zaštitom države od naplate poverilaca, on je kazao da bi sledeće nedelje trebalo da se zna kakva će biti odluka nadležnih o pripajanju Fabrike ekploziva i Fabrike zaštitnih sredstava odbrambenoj industriji.

– U slučaju da te dve fabrike odu pod okrilje Ministrstva odbrane, druge dve (gumarske) će rešenje, odnosno kupca, tražiti kroz formu kontrolisanog stečaja. Ima firmi koje se interesuju za to, verujem u pozitivan ishod jer je fabrika u dosta dobrom stanju, ima potpisane ugovore, kvalitetne proizvode i upošljena je možda i najviše u poslednjih nekoliko decenija – rekao je on.

Direktor transporta u „Trayal korporaciji“ Milan Rakić je kazao je da je to preduzeće kupilo savremeno vozilo za posebne namene, odnosno za prevoz eksploziva i eksplozivnih materija. To je, kako je naveo, prvo vozilo u Srbiji za te namene, urađeno po evropskim standardima, za koje je izdvojeno 13,8 miliona dinara.

U „Trayal koporaciji“ ima oko 1.160 radnika. Prva privatizacija, kada je krajem 2006. godine kompanija bila prodata bugarskom Brikelu, poništena je krajem 2013. godine. Dugovanja „Trayala“, prema ranijim informacijiama, iznose oko 130 mil EUR.