Treba li i dalje oporezivati topli obrok i regres?
| Izvor: N1
Dok se u Hrvatskoj radi na izmenama poreskog zakona kojim bi se povećale plate, u BiH se uvodi porez na topli obrok i regres koji je u Srbiji odavno zaživeo.

– Mogli smo da zavidimo kolegama u BiH što do sada nisu bili oporezovani. Više godina se obećava da će se nešto uraditi po tom pitanju – kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Podseća da se Srbija opredelila da će uraditi neke značajne stvari koje se tiču rasterećenja privrede ali da do toga nije došlo.
– Opterećenje privrede je preko onoga što ona može da nosi i tako se ide protiv novog investiranja privatnih domaćih kompanija – dodaje.

Atanacković smatra da nije u redu što je topli obrok deo plate i što se isto oporezuje. – To nije u redu jer je to socijalna kategorija koja pripada zaposlenima – navodi on.

Prema njegovim rečima, radno zakonodavstvo Srbije se ne uklapa sa radnim zakonodavstvom EU jer pauza u radu radnika pada na teret na poslodavca, što nigde nije slučaj.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, je rekao da topli obrok koji se isplaćivao u visini 2% prosečne plate do sada nije bio oporeziv.

– Sada je ministarka finansija donela zakonski akt kojim je smanjila neoporezivi deo toplog obroka i regresa za korištenje godišnjeg odmora. To nije sporno, međutim sporan je redosled koraka. Bilo je dogovoreno da će se smanjiti poreska stopa i da će se proširiti osnovica. Oni to nisu uradili. Mogu se samo nasmejati na nesuvisla obrazloženja. Kada vam neko uđe pare iz džepa, to je kao za vaše dobro – dodaje.

On je kazao da Udruženje poslodavaca FBiH traži da se problemu priđe kao strukturnoj i dubokoj reformi. – U isto vreme se mora pristupiti reformi poreskog sistema, odnosno fiskalnog sistema – kazao je Pandurević.

Pandurević naglašava da su ovo mere koje nemaju veze s reformskom agendom i dodaje da će najveći teret podneti radnici.