Digitalno Preduzetništvo
Digitalno Preduzetništvo - Eduka Plus centar za poslovne veštine

Trećina građana račune plaća preko interneta – Elektronsko i mobilno bankarstvo sve prisutnije i u Srbiji

Trećina građana račune plaća preko interneta – Elektronsko i mobilno bankarstvo sve prisutnije i u Srbiji

Plaćanje računa na šalterima prošlost je za bar trećinu građana koji imaju tekuće račune. Za samo godinu dana udeo internet plaćanja povećan je sa 16,9 na 18,7%, a još brži rast beleži se kod onih koji za transakcije koriste mobilne telefone – sa šest na 10%. Broj korisnika internet bankarstva će do 2019. godine porasti za 50% u poređenju sa 2015. godinom. Ovaj podatak iz studije Unicredita o bankarskom sektoru za centralnu i istočnu Evropu za 2017. godinu pokazuje kolikom brzinom građani i privreda unapređuju svoje potrebe u skladu sa promenom poslovnog okruženja.

I Srbija prati ovaj trend, pa pojedine banke, za samo godinu dana, beleže višestruko veći broj klijenata koji su sa „papira“ prešli na „onlajn“ plaćanja raznih računa putem interneta. Razlog za to je, osim uštede vremena koje bi proveli u redu pred šalterom i – neuporedivo niža cena provizija za plaćanja preko mobilnih telefona i kompjutera.

Zamenik predsednika izvršnog odbora Raiffeisen banke, Petar Jovanović, potvrđuje da banke sve više usmeravaju svoje klijente na elektronsko i mobilno bankarstvo.

– Očekujemo da se takav trend nastavi jer su i korisnici i banke prepoznali brojne prednosti mobilnog i internet bankarstva, a pre svega to su veća dostupnost i jednostavnost – ističe Jovanović i dodaje da je samo tokom prošle godine broj korisnika mobilnog bankarstva Raiffeisen banke uvećan više od pet puta.

U Telenor banci, jedinoj isključivo onlajn banci u regionu, navode da je od početka njihovog poslovanja u Srbiji, pre nepune tri godine, bankarsko tržište prošlo kroz velike promene.

– U trenutku otvaranja Telenor banke, u Srbiji je mobilno bankarstvo koristilo svega 6% korisnika, dok je skoro 80% transakcija obavljano gotovinskim plaćanjima. Danas, jasno je vidljiv trend da se građani Srbije sve više okreću onlajn bankarstvu. Prema podacima regulatornog tela, još 2015. je prvi put broj onlajn transakcija nadmašio broj izvršenih transakcija u filijalama banaka. Ta razlika je samo u 2016. godini dostigla devet miliona transakcija u korist onlajna – ističu u Telenor banci.

U Sberbanci ističu da je digitalno bankarstvo dobitna, win-win situacija, i za banke i za klijente, tehnologija koja svima donosi značajne prednosti i uštede. Na pitanje da li su banke prepoznale značaj elektronskog i mobilnog bankarstva, u ovoj banci odgovaraju da se u svetu sveopšte digitalne transformacije koja u bankama traje već godinama, ovo više ne postavlja kao pitanje.

– Digitalizacija više nije trend već realnost. Tako i u Sberbanci broj korisnika digitalnih kanala distribucije beleži stalni rast, koji je na kraju 2016. veći za 20% u odnosu na isti period 2015. godine, uz rast aktivnosti korisnika od čak 65%.

Kada je reč o preprekama koje treba ukloniti kako bi više građana koristilo onlajn bankarstvo, u Unicredit banci ukazuju da su u Srbiji i dalje najpopularnije keš transakcije.

– Ali, ohrabruje činjenica da broj elektronskih transakcija konstantno raste. Kada govorimo o Unicredit banci, ključnu ulogu porastu onlajn transakcija svakako imaju zaposleni u ekspoziturama koji, ne samo da obučavaju klijente kako da koriste mobilno i elektronsko bankarstvo, već i ukazuju na sve njihove prednosti, poput uštede u vremenu i novcu.

Provizije

Većina banaka ne naplaćuje ni dinar provizije za račune koji se plaćaju preko interneta, bilo da je reč o kompjuteru ili o mobilnom telefonu. Ali, u tom slučaju, banka zaračunava mesečni trošak na ime pružanja ove usluge, koji je svakako višestruko manji u odnosu na trošak koji donosi plaćanje računa „u papiru“.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *