Trgovinska razmena Srbije i Turske dostigla milijardu evra
Izvor: Beta

Trgovinska razmena Srbije i Turske dostigla je iznos od oko milijardu evra, rekao je u ponedeljak, 28. decembra 2015. godine, na otvaranju Poslovnog foruma dve zemlje predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

– Investitori iz Turske počeli su u 2015. godini polako da se okreću Srbiji. Spoljnotrgovinska razmena povećana je za 20%, a Srbija u Tursku izvozi za trećinu više nego prethodnih godina – kazao je Čadež na skupu u beogradskom hotelu „Hajat“.

On je dodao da na skupu učestvuju predstavnici oko 300 turskih i srpskih kompanija što, prema njegovim rečima, pokazuje da postoji prostor za šire unapređenje saradnje dve zemlje.

Kopredsednik Tursko-srpskog biznis saveta Aleksandar Međedović kazao je da je Srbija u Tursku ove godine izvezla robu vrednu 600 mil EUR, a da je 35% te robe dalje otišlo u Azerbejdžan, Gruziju, Irak, Iran. On je pozvao turske privrednike da ulažu u Srbiju jer je njenim građanima potreban posao i dodao da Srbija, kao centralna zemlja zapadnog Balkana, nudi tržište od 30 miliona ljudi „koje se prostire od Beograda do Tirane“.

– Srbija je jedna od sigurnih zemalja na Balkanu i otvorena je za turske biznismene – kazao je Međedović.