Trgovinska razmena Srbije i UAE 122 mil USD u 2016. godini
| Izvor: eKapija

Spoljnotrgovinska razmena između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije iznosila je lane 122 mil USD, a Emirati se nalaze na 26. mestu zemalja u koje Srbija najviše izvozi robe i usluge, istaknuto je danas na sastanku srpskih i arapskih privrednika u Privrednoj komori Srbije.

Kako je rečeno, Srbija u proteklim godinama nije imala ni sa jednom zemljom tako brz rast saradnje kao sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

– Od januara do decembra protekle godine, spoljnotrgovinska razmene dve zemlje je iznosila 122 mil USD. Proteklih nekoliko godina, Srbija nije imala ni sa jednom zemljom tako brz rast saradnje – istakao je direktor Sektora za međunarodnu ekonomsku saradnju PKS Nenad Đurđević.

U delegaciji Dubai Exporta bili su predstavnici 20 kompanija iz 10 različitih sektora, a kako je naglasio ambasador UAE u Srbiji, Džuma Rašid Al Daheri, u proteklom periodu ostvareni su odlični odnosi njegove zemlje sa Srbijom.

– Srbija ima puno potencijala, a u proteklom periodu su stvoreni odlični odnosi između naše dve zemlje. Obe vlade imaju zajedničku viziju o saradnji i daljem unapređenju odnosa – istakao je ambasador Rašid Al Daheri.

On je kazao da su projekti u poljoprivredi, Beograd na vodi, održiva energija, turizam i bankarstvo potencijal za dalju uspešnu saradnju.

Zamenik generalnog direktora Dubai Exporta Mohamed Al Kamali kazao je da njegova delegacija želi da „otvori vrata za obe nacije“, te je pozvao poslovne ljude iz Srbije, kao i građane, da posete Emirate i Dubai, kako bi se upoznali sa poslovnom klimom i kulturom njegovog naroda.

Na sastanku je istaknuto sedam sektora koje Srbija želi da unapredi u saradnji sa investitorima iz UAE, kao što su – autoindustrija, IT sektor, metalska industrija, avio i odbrambena industrija, sektor poljoprivrede, tekstilna industrija i drvno-prerađivačka.

Dubai Export je Agencija Vlade Dubaija, koja posluje u okviru Odeljenja za ekonomski razvoj ovog emirata, a prema rečima organizatora, ove godine u fokus svog interesovanja, arapski investitori su stavili Srbiju.
Dokumenti sa sličnom temom