Tri četvrtine radnika dobije otkaz po isteku subvencija – Tek 27% zaposlenih zadržalo posao kod investitora koji su dobili novac za nova zapošljavanja

Tri četvrtine radnika dobije otkaz po isteku subvencija – Tek 27% zaposlenih zadržalo posao kod investitora koji su dobili novac za nova zapošljavanja
| Izvor: Danas

Skoro tri četvrtine radnika zaposlenih u firmama koje su dobile državne subvencije za nova zapošljavanja, dobilo je otkaz kad su te subvencije istekle, pokazuju zvanični podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prethodno je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić za Danas rekla da prema njihovim podacima samo 5% radnika zadrži posao kad prođu subvencije, pa iako se ova brojka ispostavila previsoka, pokazalo se i da nije daleko od pravog stanja, jer poslodavci zaista otpuštaju veliku većinu radnika čim dobiju sav novac od države za njihova radna mesta.

Naime, kako za Danas navode u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, od 2011. do 2013. godine država je subvencionisala otvaranje 7.732 radna mesta. Danas u tim firmama radi samo 2.058 ljudi. To znači da je samo 27% zaposlenih zadržalo svoje radno mesto do danas, što je svakako mali procena,t s obzirom na to država faktički plaća njihova primanja. Taj podatak i činjenica da zaposleni u tim preduzećima imaju niske plate omogućavaju investitorima koji su dobili subvencije visoke profite, koje očito i dodatno uvećavaju postepeno otpuštajući radnike nakon isteka subvencija.

Statistika pokazuje da je 2011. godine u firmama koje su dobile subvencije posao našlo 6.045 radnika, sledeće godine 761, a 2013. godine 926. Prema ugovorima sa državom, poslodavci su bili dužni da dve godine po dobijanju subvencija ne smanjuju broj zaposlenih. Kako se pokazalo, strahovi stručnjaka koji su upozoravali da će odmah po isteku tog perioda uslediti otpuštanja, bili su potpuno opravdani.

Tako je prema zvaničnim podacima NSZ od 6.045 radnika zaposlenih uz subvenciju 2011. godine, posle isteka ugovorne obaveze u radnom odnosu ostalo 3.700 ljudi, odnosno 61,21%. Ali, poslodavci su nastavili da ubrzano otpuštaju ljude, tako da je posle godinu dana na poslu ostalo tek 1.432. Broj radnika koji su radili više od godinu dana po isteku ugovorne obaveze je 2.268, odnosno 37,52%, a broj onih koji i sada rade kod istih poslodavaca je 1.389, odnosno 22,98% – što je manje od četvrtine, piše Danas.

Slično je bilo i sa radnicima koji su posao dobili na osnovu subvencija u 2012. godini. Tada je zaposleno 761 osoba da bi nakon isteka ugovorne obaveze na poslu ostalo njih 515. U sledećih 12 meseci taj broj se smanjio na samo 171. U četvrtoj godini je broj radnika povećan na 344, da bi zatim opet usledili otkazi, tako da danas broj radnika kod tih poslodavaca iznosi 237.

Kod subvencija iz 2013. godine ponovljena je ista priča. Od prvobitno zaposlenih 926 radnika, danas radi 432 radnika.

Dakle, kada se pogleda za koliko je radnika država platila subvencije, a koliko ih danas radi u firmama koje su uzele taj novac, vidi se da je radna mesta zadržalo tek 27% zaposlenih, dok je ostalih 73% dobilo otkaze.

Država će ove godine kroz subvencije privatnim poslodavcima izdvojiti 2,8 milijardi dinara, plus dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom, kako bi finansirala otvaranje novih 20.200 radnih mesta. Dok nadležni smatraju da je reč o delotvornom načinu da se smanji stopa nezaposlenosti, sindikalci i stručna javnost ističu da sistem subvencija poslodavcima predstavlja najobičnije bacanje para, jer izuzetno mali procenat radnika zadrži zaposlenje i posle isteka subvencija.

U NSZ nisu mogli da dostave podatke za zaposlene po programima iz 2015. i 2016. godine, zato što još nije prošlo dve godine od odbravanja ovih subvencija, što znači da za sada ti poslodavci još ne mogu da smanjuju broj radnika, dok podataka iz 2014. nema jer te godine nisu davane subvencije, navodi Danas.

Pročitajte takođe

Najbolja taktika za trik-pitanja na razgovoru za posao je – istina

Najbolja taktika za trik-pitanja na razgovoru za posao je – istina Tokom intervjua za posao …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *