Tri firme iz Srbije spremne za izvoz jagnjećeg mesa u Kinu
Izvor: Beta

Ministarka poljoprivede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je juče da su tri proizvođača jagnjećeg mesa iz Srbije spremna za izvoz na tržište Kine, nakon što je u Beogradu potpisan protokol o izvozu.
– Imamo proizvođače mesa koji su spremni da odmah izvoze i koji su prošli sve kontrole kineske veterinarske fitosanitarne inspekcije – rekla je ministarka novinarima nakon završetka zajedničke konferencije premijera Kine i Srbije.

Ona nije želela da navede o kojim firmama je reč. Bogosavljević Bošković je istakla da je Protokol o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog jagnjećeg mesa iz Srbije u Kinu koji je potpisan juče, prvi te vrste.

– Protokol je od velikog interesa za stočarstvo Srbije, ali i za kinesku stranu, jer oni znaju da mi proizvodimo dobro i kvalitetno meso – rekla je ministarka.

Ona se saglasila da Srbija za sada ne može da zadovolji svu tražnju za mesom, ali je ocenila da je važno da se usaglase sertifikati i stvore mogućnosti za izvoz. Kako je dodala, paralelno s tim radi se i na podizanju proizvodnih kapaciteta u stočarstvu.
baner1
Bogosavljević Bošković je najavila i da će za mesec dana biti potpisan sporazum koji će omogućiti izvoz goveđeg mesa u Kinu.

Prema njenim rečima, predstavnici Privredne komore Kine su obećali da će pozvati svoje kompanije da dođu u Srbiju i sa srpskim firmama ulažu u stočarsku proizvodnju.

Ministarka je istakla da to ministarstvo čini „sve“ da poveća količine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji bi mogli da se plasiraju ne samo na tržište EU ili CEFTA-e, već i u druge zemlje sveta.

– Mi smo danas sa zvaničnicima Kine razgovarali da ne izvozimo samo meso, već i prerađevine od mesa i mleka, što je naišlo na odobravanje kineske strane, jer je oni imaju velike potrebe za takvom vrstom proizvoda – navela je ona.

Kako je dodala, u razgovoru se pominjala i velika potražnja kineskog tržišta za hranom za bebe i šljivama.

Ona je naglasila da je, kako bi se intenzivirala saradnja dve zemlje u oblasti agrara, formirana mešovita komisija sastavljena od članova dva ministarstva poljoprivrede koja će po ubrzanoj proceduri raditi na usaglašavanju propisa koji trenutno onemogućavaju veću razmenu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.