Tržišni inspektori savetuju trgovce o novom pravilniku o evidenciji prometa

| Izvor: eKapija
Ministarstvo trgovine Srbije objavilo je da je tržišna inspekcija počela savetodavne posete kod trgovaca na malo, u skladu Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Kako se navodi na sajtu tog ministarstva, u slučaju da inspektori u savetodavnoj poseti uoče propust, nedostatak ili nepravilnost u poslovanju, neće pokretati prekršajne postupke protiv trgovaca, već će preporučiti trgovcu kako da nepravilnost ispravi i obezbedi zakonito poslovanje i u kom roku to treba da učini.

Tržišna inspekcija kontroliše primenu novog Pravilnika o evidenciji prometa, koji predvidja da su svi trgovci na malo dužni da vode evidenciju prometa robe, koja obuhvata podatke o nabavci, prodaji i prodajnoj ceni robe.

Zadatak tržišne inspekcije je da pruži stručnu pomoć trgovcima u vođenju evidencije o prometu, sa ciljem podsticanja i podržavanja zakonitosti u poslovanju.

Službenom savetodavnom posetom biće obuhvaćeni trgovci koji imaju veliki broj maloprodajnih objekata na teritoriji Republike Srbije – DIS Krnjevo, IDEA, Delhaize, Veropoulos, Aman, Metro Cash & Carry, Lilly drogerie, DM drogerie markt, Đak, Planeta sport, Univerexport, Merkator S, IM Matijević, Trnava promet, Fortuna market, Orion Leskovac i Zlatan trag Leskovac.