baner1Turci bi da kupe „Slogu“ u Vladičinom Hanu
| Izvor: Novosti

Vladičin Han Opština Vladičin Han raspisala je oglas za prodaju zemljišta i poslovno-proizvodnih objekata koji su u njenoj svojini. Reč je o nekadašnjoj Drvnoj industriji „Sloga“, koja je pre šest godina otišla u stečaj, ali je lokalna samouprava povratila vlasništvo nad tim preduzećem.

Oglas za prodaju „Sloge“ raspisan je na osnovu interesovanja turske kompanije „Teklas“, koja se bavi izradom auto-delova. Kompanija je, kako je preneo odbornicima narodni poslanik Goran Mladenović, na sednici lokalne Skupštine, zaiteresovana da u prvoj fazi uposli 400 radnika. U „Slogi“ je pre privatizacije bilo oko 700 zaposlenih, da bi do proglašenja stečaja bilo upola manje. Bivši kupci ostali su im dužni 42 zarade.

– Predmet prodaje su proizvodne hale ukupne površine od 12.647 metara kvadratnih, upravna zgrada sa portirnicom i ambulantom od 1.116 kvadrata, kao i pomoćni objekti površine 1.947 i prateći objekti ukupne površine 1.068 kvadrata. Početna cena za za sve to je 1.335.575 EUR. Javno otvaranje ponuda biće održano u maloj sali SO Vladičin Han 17. septembra u 11 časova. Svaki učesnik je dužan da uplati depozit od 10% od početne cene, ili 133.557 EUR – piše na sajtu Opštine.

Na osnovu oglasa, pre potpisivanja ugovora najpovoljniji ponuđač je dužan da dostavi dokaz o uplati ukupne kupoprodajne cene u dinarskoj protivvrednosti po srednjem zvaničnom kursu NBS na dan uplate. Ukoliko fabriku plaća na poček, prva rata u iznosu od 30 odsto od utvrđene cene, uplaćuje se na dan zaključenja ugovora, a ostatak u 12 mesečnih rata.

Vest o dolasku investitora obradovala je Hančane. Više od godinu dana u ovoj varoši, ali i sa najviših nivoa vlasti zagovarana je priča o dolasku turskog tekstilca „Jeansy“, koji radi u Leskovcu, kao i o upošljavanju 500 radnika. Iza tog, kao i sadašnjeg plana o pokretanju „Sloge“ stajala je podrška republičke vlasti.

Nezaposlenost

U Vladičinom Hanu sem „Nektara“ ne radi nijedno veliko preduzeće, a opština je suočena sa armijom nezaposlenih od 3.000 ljudi. U ovoj opštini sa oko 20.000 stanovnika, u mnogim porodicama nema člana sa sigurnim mesečnim prihodima.