Turske kompanije zainteresovane za investicije u Srbiji – Moguća saradnja iz oblasti građevinarstva, drvne industrije, turizma, zdravstva
| Izvor: eKapija
Veliki je interes turskih kompanija za saradnju sa firmama iz Srbije i ulaganja u srpsku privredu. Pre tri godine na srpskom tržištu poslovalo je svega 25 kompanija iz Turske, a danas 90. Investicije u bankarskom sektoru pozitivan su signal i za ostale investitore, istaknuto je na sastanku u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako je navedeno, članice Asocijacije mladih poslovnih ljudi iz Ankare (ANGAID – Ankara Young Businessman Association) koja okuplja oko 1.000 kompanija zainteresovane su za ulaganja u Srbiji i saradnju sa kompanijama u sektoru građevinarstva i građevinskog materijala, drvene industrije, turizma, zdravstva, prerade kafe…

Veljko Jovanović, savetnik predsednika PKS, predstavio je članovima poslovne asocijacije iz Ankare uslove poslovanja i investiranja, ukazujući na reformske procese u srpskoj ekonomiji usmerene na unapređenje privrednog ambijenta.

Srbija, po rečima Jovanovića, nudi investitorima stimulativno poslovno okruženje i niz drugih prednosti među kojima su orijentacija prema trećim tržištima i sporazumi o slobodnoj trgovini sa tržištima od 1,1 milion stanovnika (Rusija, Belorusija, Kazahstan, zemlje EU, CEFTA, EFTA).

On je istakao da je Turska među najznačajnijim trgovinskim partnerima Srbiji, da ima mogućnosti za različite vidove saradnje dve privrede, kao i da je PKS otvorena za sve turske kompanije koje su zainteresovane za saradnju sa firmama iz Srbije.

– Uspešne investicije u finansijskom sektoru pozitivan su signal i drugim ulagačima – rekao je Jovanović, navodeći primer turske Halk banke koja je kupila Čačansku banku.

Predstavnici ANGAID-a ukazali su da članice te asocijacije godišnje realizuju poslove vredne 15 mlrd USD, da su zainteresovani da se šire na nova tržišta i da nađu partnere u Srbiji, kao i da investiraju u srpsku privredu.