Turski investitor ulaže u srpsku industriju za preradu voća
| Izvor: Beta

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije saopštilo je u četvrtak, 28. januara 2016. godine, da je jedan turski investitor i proizvođač voćnih sokova koji ima razvijenu distributivnu mrežu u svetu odlučio da u Srbiji izgradi fabriku za preradu voća i proizvodnju voćnih sokova.

Kako se navodi u saopštenju, o toj odluci ministarku poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanu Bogosavljević Bošković izvestio je ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj, s kojim je ona razgovarala o konkretnim planovima investiranja Turske u Srbiju u oblasti prerađivačke industrije voća.

Dodaje se da su tokom sastanka ministarka i ambasador istakli značaj dobrih odnosa Srbije i Turske na svim nivoima, što za rezultat ima i značajno investiranje u srpsku poljoprivredu.

Na sastanku je zaključeno da Srbija proizvodi značajne količine voća, ali da postoje neiskorišćeni potencijali za njihovo povećanje, kao i da se pored tradicije u voćarskoj proizvodnji i dobrih klimatskih uslova prednosti Srbije ogledaju u znanju i iskustvu u proizvodnji voća i voćnih sokova, pa je svaka nova investicija u preradne kapacitete voća u Srbiji više nego dobrodošla.

– Najavljena turska investicija je od velikog značaja, ne samo zbog podizanja prerađivačkih kapaciteta u Srbiji i povećanja izvoza gotovih proizvoda sa višom fazom prerade, već i zbog otvaranja novih radnih mesta, kao i sigurnog plasmana proizvoda srpskih voćara – naglašava se u saopštenju i navodi da se u Srbiji prosečno proizvede 1,6 miliona tona svežeg voća, što predstavlja ozbiljnu sirovinsku bazu za preradu tih proizvoda, ali da se svega oko 20% proizvedenog voća preradi u gotove proizvode.