Turskim privrednicima predstavljene mogućnosti za ulaganje u Srbiji – Sektor građevine jedan od najperspektivnijih

Privrednoj delegaciji organizacije Balkanturksaid iz Burse, koja se prevashodno bavi saradnjom Turske i balkanskih zemalja i u čijem su sastavu bili turski privrednici iz sektora građevine, prehrane i tekstila, u petak (4. avgusta 2017. godine) su u Privrednoj komori Srbije predstavljene mogućnosti za investiranje u našu zemlju, kao i perspektive saradnje sa srpskim kompanijama u sektoru građevine.

Kako se navodi na sajtu PKS, Katarina Momčilović Matić, rukovodilac Centra za bilateralnu saradnju, rekla je da je Turska veoma važan partner Srbije, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom nivou, posebno u okviru regiona. U svom izlaganju je navela da je u 2016. godini ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila 847 mil EUR, što predstavlja povećanje od 13,7% u odnosu na 2015. godinu.

Sa oko tri miliona stanovnika, Bursa se nalazi na drevnom putu svile, pa je i danas proizvodnja tekstila i prediva najrazvijenija delatnost. Kako je istakao pomoćnik gradonačelnika Burse Ergin Ginger, značajna je i automobilska industrija jer u ovom gradu sada rade tri fabrike automobila. Kako je okolina Burse poljoprivredno područje, razvijena je proizvodnja konzervi i mlečnih proizvoda po EU standardima.

Naročito intenzivnu saradnju Bursa ima sa 12 balkanskih zemalja, sa kojima svake godine organizuje Ekonomski samit za zemlje Zapadnog Balkana.

– Privrede Srbije i Turske imaju komplementarne strukture i potencijale, a spoljnotrgovinskoj razmeni u velikoj meri doprinosi i potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje – naglasio je Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS, dodavši da Privredna komora Srbije kao nacionalna asocijacija privrednika ima dobre i razvijene odnose i potpisane sporazume o saradnji sa svojim partnerima u Turskoj – Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske (DEIK) i Unijom privrednih komora Turske (TOBB).

Miletić je naveo da dva naroda povezuje i sličnost poslovnih običaja i poslovne kulture. Iskustva naših privrednika govore da sa svojim turskim partnerima brzo uspostavljaju poslovnu relaciju.

Organizacija Balkanturksaid iz Burse ima planove da u narednom periodu otvori svoju kancelariju u Beogradu, koja bi bila nadležna za ekonomsku saradnju sa balkanskim zemljama. U tome imaju podršku Ministarstva ekonomije Turske i Grada Burse.