U 2016. naplaćeno 768 milijardi dinara poreza – Prihodi 8% veći od planiranih
| Izvor: RTV

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za 2016. godinu planirano da se naplati 711 milijardi dinara poreza, a da je naplata zaključno sa poslednjim danom novembra iznosila 768 milijardi dinara.

Vučić je naveo da u Poreskoj upravi trenutno radi 567 terenskih inspektora i 104 terenska policajca, a najavio je i da će do aprila 2017. godine biti zaposleno još 100 poreskih inspektora.

Premijer je poručio da je posao u Poreskoj upravi veoma težak, navodeći kao primer da se na pojedinim vašarima od 13 objekata u 11 promet ne evidentira preko fiskalne kase, dok na Kopaoniku od 14 kontrolisanih objekata, to nije radio nijedan od njih.

On je najavio pooštravanje kazni za one koji ne evidentiraju promet preko fiskalnih kasa i poručio da će „na kraju izgubiti onaj ko misli da se igra sa državom“.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković poručila je da je naplata prihoda u 2016. godini zaključno sa 30. novembrom za 8% veća od planirane, odnosno 13% veća nego u istom periodu 2015. godine.

Marković je najavila da će sledeće godine početi transformacija Poreske uprave i da će to biti jedna od najtežih godina za tu instituciju. Ona je napomenula da se promene sprovode radi povećanja naplate poreza.