U Beogradu se otvara centar za traženje posla u Nemačkoj
| Izvor: N1

Nemački informacioni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) krajem meseca počinje da radi u Beogradu, gde će zainteresovani građani Srbije moći da dobiju sve informacije o legalnoj migraciji, mogućnostima stručnog usavršavanja i šansama za posao u Nemačkoj.

Prvi Centar DIMAK biće otvoren 28. novembra u Beogradu, u Ulici Koste Abraševića i radiće od 7:30 do 15 sati.

Sporazum o otvaranju centra u Srbiji potpisali su državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, viši menadžer Projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Luis Ramalio i direktor GIZ Srbija Gerhard Zipel.

Cilj DIMAK-a biće da pruži pouzdane informacije i savete o preduslovima za rad u Nemačkoj, obuke, studije ili stručno usavršavanje.

Ivanišević je na svečanom potpisivanju istakao da je značajno da srpski građani pre nego što se odluče da krenu u migracije, imaju pravu informaciju.

Generalni Direktor NSZ Zoran Martinović predočio je da je Nemačka najpoželjnija zemlja za odlazak i da godišnje na osnovu sporazuma NZS i Nemačke organizacije za zapošljavanje između 200 i 300 ljudi ode iz Srbije u potrazi za poslom.

– To je kontrolisani oblik, uz ugovor o radu i uslovima pod kojim odlaze – naglasio je Martinović i dodao da mnogo više građana odlazi na drugi način.

Viši menadžer GIZ Projekta Luis Ramalio rekao je da će u kancelariji u Beogradu biti organizovane obuke, radionice i treninzi, uz savetodavnu pomoć.

Načelnik odeljenja Centrale za međunarodno posredovanje (ZAV) Nemačke savezne agencije za rad, Gerald Šoman, rekao je novinarima da su Nemačkoj potrebni medicinski radnici, osoblje u kliničkom radu i staračkim domovima, negovatelji, ali i inženjeri elektro i metalske struke, kao i dosta stručnjaka, bez akademskog zvanja.

– Nemačkoj nedostaje mnogo stručnjaka u raznim oblastima – dodao je on.