VODIČ ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE 

Jedan deo radnika koji u procesu restrukturiranja ostane bez posla  pokušaće u privatnom biznisu. Da li otpremninu uložiti u poljoprivredu, uslužnu delatnost ili u neki zanat?

novac

Najmanja ulaganja u oblasti usluga su, na primer, u  radnji za pakovanje poklona – koja podrazumeva minimalna početna ulaganja oko 800 evra. U oblasti poljoprivrede za uzgoj borovnica potrebna su minimalna početna ulaganja od 1.600 evra, a za uzgajanje jagoda oko 2.500 evra.

Za otvaranje agencije za knjigovodstvene usluge ili menjačnicu potreban je početnički kapital od 2.000 evra, dok se za perionicu automobila procenjuje da bi minimalna početna ulaganja bila oko 2.500 evra. Oko 3.000 evra je dovoljno za otvaranje limarske radionice, odnosno oko 5.000 za kovačku radionicu.

evri-evro

Za preduzetničku ideju pokretanja proizvodnje testenina potrebno je oko 5.500 evra, odnosno 8.000 evra za proizvodnju papirnih kesa. Iako je kapital za pokretanje biznisa važan, on nije i dovoljan uslov za pokretanje biznisa.  Zapamtite, preduzetnici se ne rađaju, oni se stvaraju.

ZASUCITE RUKAVE I USAVRŠAVAJTE SE

U Srbiji većina smatra da najbolje prolaze oni koji pokrenu posao uz minimalna ulaganja i gde je moguć brz obrt novca.

Ipak, poznavaoci tvrde da ne treba srljati.  Tržište se promenilo, i treba biti oprezan. Mnogi su otvarali frizerske salone, kafiće, pekare, pa su brzo morali da zatvore jer nisu imali dovoljan promet. Ljudi danas imaju sve manje novca a sve je veća konkurencija.  Oni koji reše da se upuste u biznis uspešni preduzetnici savetuju da se dobro informišu o delatnosti kojom žele da se bave i da procene koje veštine su im potrebne za poslovanje.

start-up (1)

Jedno je sigurno, zarađivanje i bogaćenje mogu da budu samo prateća pojava uspeha u poslu. Ako je bogaćenje jedini cilj biznisa, neuspeh je skoro zagarantovan. Bogatstvo je samo nagrada za dobro odigranu igru. Bogatstvo je posledica uspeha i to onog  dobro isplaniranog. Ako se u toj igri pobedi – biće i novca.