U Čačku počela proizvodnja ekoloških građevinskih ploča – Fabrika „Feplo“ zaposlila 20 radnika
| Izvor: Glas zapadne Srbije

U Konjevićima kod Čačka otvorena je prva fabrika ekoloških ploča napravljenih od recikliranog otpadnog materijala, u ovom delu Evrope – „Feplo“. Prema rečima vlasnika, Ljuba Sretenovića, postupak izrade je potpuno ekološki, jer se ne koriste lepkovi, a putem reciklaže se čuva životna sredina.

– Koristimo čist fabrički otpad iz „Tetra Paka“, koji meljemo. Table su površine 2,5 kvadratnih metara i mogu se upotrebljavati u građevinarstvu – priča Sretenović za „Glas zapadne Srbije“.

Ploče koje se izrađuju u ovoj fabrici su pogodnije od OSB tabli napravljenih od drveta, jer su vodootporne i jeftinije, objašnjava Sretenović. Predstavljaju dobar toplotno-izolacioni materijal, a izvršeni atesti na fizička oštećenja su pokazali da ovi proizvodi ispunjavaju zahteve i standarde zahtevane u građevini.
baner
Osim što je otvaranjem ovog pogona napravljen korak ka ekološkim standardima, i određen broj Čačana je našao zaposlenje.

– Mašine smo sami napravili, do sada je u proizvodnju uloženo oko pola miliona evra i zaposlili smo 20 ljudi sa evidencije NSZ. Nameravamo da intenziviramo proizvodnju i da je ne zaustavljamo, radiće se bez prestanka u četvorobrigadnom sistemu, pa ćemo početkom sledeće godine verovatno uposliti još 20 radnika – izjavio je vlasnik fabrike.

Ove ekološke ploče će se u prodaji naći od 1. novembra, najverovatnije preko distributera klasičnih OSB tabli, koji su pokazali veliko interesovanje za proizvode ove čačanske fabrike. Za sada se izrađuju u debljini od osam i 10 milimetara, a uskoro će se proizvoditi i one od 12 i 15.