U Grockoj otvoren prvi pak centar za borovnice u Srbiji – Hladnjače Brestovik najavljuju inovacije u trgovini voćem i povrćem
| Izvor: eKapija

U prostorijama Hladnjača Brestovik, u beogradskoj opštini Grocka, nedavno je otvoren je prvi pak centar za borovnice u Srbiji. Celokupna linija uvezena je od partnera iz Holandije. Tim zaposlenih pored plodova borovnice može da pakuje i sve vrste svežeg voća i povrća, po dogovoru sa kupcem koji tako stvara dodatnu vrednost svojih proizvoda.

Ovde se nalazi i sedište Voćarske zadruge Borovnica, a prema rečima Marka Nedeljkovića, zaduženog za odnose sa medijima Hladnjača Brestovik, kompanija nudi kompletan „know-how“ i za sve potencijalne proizvođače – sadni materijal, treset, snabdevanje sistemima za protivgradnu zaštitu i navodnjavanje, stručne konsultacije oko prihrane i zaštite biljaka…

U razgovoru za eKapiju, on podseća da je na svečanom otvaranju potpisan i Memorandum o saradnji sa najvećim proizvođačem sadnica borovnice u EU – kompanijom Gospodarstwo Ogrodnicze, vlasnika Tadeuša Kusibabe iz Poljske, čime su Hladnjače Brestovik postale zastupnik za tržište Srbije.

Skladišni kapacitet 1.400 tona

Hladnjače Brestovik osnovane su u januaru 2017. godine. Uz skladišni kapacitet od 1.400 tona, na površini od 1.550 m2, predstavljaju moderni distributivni centar za promet voća i povrća u svežem i zamrznutom stanju. Bave se otkupom i skladištenjem borovnica, kao i jabuke, kruške, trešnje, višnje, šljive, kajsije, breskve, a takođe nude i usluge pakovanja i distribucije voća i povrća.

– Izgradnja hladnjača trajala je 210 dana. Instalirali smo najsavremeniju nemačku opremu, što jeste bilo skuplje rešenje, ali nismo želeli da pravimo kompromis oko načina čuvanja i skladištenja voća. Na ovaj način smo konkurentni sa stranim takmacima. Takođe, posedujemo i vozni park u kome su trenutno i dva kamiona-hladnjače – kaže Marko Nedeljković i dodaje da su za izgradnju i opremanje koristili bankarske kredite, ali očekuju i određene državne subvencije.

Kompanija trenutno ima devetoro zaposlenih, a sarađuje sa proizvođačima voća i povrća od kojih otkupljuje proizvode, kao i sa stranim partnerima. Takođe, potpisali su ugovore o snabdevanju sa svim domaćim maloprodajnim lancima. Prema rečima našeg sagovornika, glavni cilj Hladnjača Brestovik je da, „uz pomoć stručnih kadrova i zdravim vezama sa renomiranim svetskim kompanijama“, razvija agrar u gročanskom kraju i u čitavoj Srbiji.

– Iskustvo koje poseduju naši uzgajivači rezultira visokokvalitetnim plodovima voća i povrća koji zadovoljavaju i najprobirljivije ukuse potrošača – ističe Nedeljković i navodi da je njihova baza svežeg i zamrznutog voća i povrća jedna od najvećih u Srbiji, sa lokacija koje su prepoznate kao lokaliteti najvišeg kvaliteta.

Strateška saradnja sa porodicom Raković

Hladnjače Brestovik rade u kooperativi sa porodicom Raković i njihovim poljoprivrednim gazdinstvom koje su prepoznale kao strateškog partnera u podizanju zasada i osnivanju kompanje. Na čelu porodice je Dobrica Raković, dobitnik priznanja za najveća dostignuća u poljoprivredi 2015. godine, koji inače pripada trećoj generaciji poljoprivrednih proizvođača, dok je njegov sin Dejan postao direktor Hladnjača.

Zasadi borovnice – Porodica Dobrice Rakovića poseduje ukupno 35 hektara parcela pod voćem, od čega su u najvećem broju zastupljeni zasadi visokožbunaste borovnice, na 8 hektara i sa više od 20.000 sadnica. Kao jedni od osnivača Voćarske zadruge Borovnica, Rakovići se mogu smatrati pionirom organizovanog uzgoja borovnica u Srbiji. Tu su još i zasadi jabuka, kajsija, breskve, trešnje, višnje, na 27 hektara – objašnjava Marko Nedeljković uz napomenu da tradicija uzgoja voća u ovoj porodici datira od 60-ih godina prošlog veka, a osavremenjena je modernim dostignućima.

Naš sagovornik ističe i da su Rakovići uvek spremni da izađu u susret svim poljoprivrednicima, kao i ljudima koji bi to želeli da postanu.

Marko Nedeljković ocenjuje da je konkurencija na srpskom tržištu veoma jaka, ali da očekuju uspeh na tržištu, prevashodno zahvaljujući izuzetnoj tehnologiju koju poseduju.

– Čekamo i pravi trenutak za početak primene određenih inovacija u trgovini voćarskim i povrtarskim proizvodima.

Nedeljković navodi da su u Hladnjačama Brestovik posebno ponosni na saradnju sa mnogobrojnim stručnjacima, profesorima sa beogradskog i novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, kao i sa Institutom za voćarstvo u Čačku.

– Ogledna polja Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna su na delovima naših zasada, a rezultati koje nam dostavlja profesorka dr Jasminka Milivojević su dragoceni, i za nauku i za praksu.

Naš sagovornik najavljuje da Hladnjače Brestovik u narednom periodu planiraju nastavak otkupa voća i povrća, uz kreiranje baze strateških partnera.