U jedinu fabriku tosta na Balkanu u Kragujevcu uloženo 10 mil EUR – Don Don na proleće 2018. otvara pogon i u Zaječaru

U jedinu fabriku tosta na Balkanu u Kragujevcu uloženo 10 mil EUR – Don Don na proleće 2018. otvara pogon i u Zaječaru

Proizvodnja tosta u novom Don Don pogonu u Kragujevcu Srbi jedu najviše hleba u celoj Evropi, pokazuje statistika, pa zato i ne čudi što je kompanija pekarskih proizvoda Don Don iz Slovenije kod nas otvorila osam pogona i dva mlina. Poslednji otvoreni pogon, prvi takve vrste u regionu, je fabrika tosta u Kragujevcu, koja je proizvodnju započela krajem juna ove godine. Iz Don Dona najavljuju da u narednom periodu planiraju 50 mil EUR investicija za preuzimanje kompanija, izgradnju centra za zamrznute proizvode, unapređenje maloprodajne mreže, te razvoj ljudskih i infrastrukturnih resursa u kompaniji. Cilj ove slovenačke kompanije je da jubilej od 30 godina poslovanja, što će biti 2023. godine, proslavi sa prihodom od 200 mil EUR.

Velike planove imaju i za Srbiju, gde će, kako saznaje naš portal, sledeći pogon otvoriti već na proleće 2018. godine.

Tost iz Kragujevca za ceo region

Fabrika tosta u Kragujevcu, koju je ekipa eKapije obišla zajedno sa drugim novinarima iz Srbije i Slovenije, je jedinstveni centar za proizvodnju tosta odakle će se snabdevati sva tržišta u regionu. U ovaj pogon Don Don je uložio 10 mil EUR, a u kompaniji ističu da ne postoji slična fabrika u radijusu od 800 km. Realizacija projekta je trajala oko dve godine, i u radovima su učestvovale kompanije iz Srbije, Austrije, Nemačke, Italije, Slovenije.

Novootvorena fabrika je specifična i po tome što predstavlja sinergiju moderne tehnologije pekarstva, robotike i vizionarskog menadžmenta. Dnevni proizvodni kapacitet je 100.000 komada pakovanog tosta, a mesečni čak 3 miliona. Pogon ima dve hale od po 1.260 m2 i skladište od 420 paletnih mesta (240.000 komada). U novoj fabrici proizvodni proces je potpuno automatizovan sa sistemom za automatsko doziranje sirovina što garantuje ujednačeni kvalitet svakog proizvoda. Proizvodi se pakuju u čistoj sobi, kako naglašavaju iz Don Dona, pod strogim higijenskim uslovima.

– Ovo je veliki i važan iskorak u razvoju pekarstva, ne samo u Srbiji, već i u čitavoj regiji kada govorimo o kvalitetu i bezbednosti proizvoda. Kategorija tosta se poslednjih godina ubrzano razvija u Evropi i zauzima sve značajnije mesto u ukupnoj potrošnji hleba. Prepoznali smo taj trend i sagledali sve nedostatke ove kategorije u našoj regiji, i ti nedostaci su pred nas postavili izazov – kako napraviti tost sa dugim rokom trajanja, a bez dodataka bilo kakvih poboljšivača. Koristili smo znanja i iskustvo koje smo stekli putujući i obilazeći sve značajne pekarske centre u svetu. Rezultat je ova fabrika u Kragujevcu u kojoj se proizvodi tost sa rokom trajanja od mesec dana, napravljen bez dodataka hemijskih poboljšivača i konzervanasa – kaže generalni direktor kompanije Aleš Mozetič, ističući da proizvodnju više planiraju da usmere na pakovane i zamrznute proizvode.

Kako dodaje, iz fabrike u Kragujevcu 30 do 40% proizvoda ići će na domaće tržište, a ostalo u izvoz.

Aleš Mozetić, generalni direktor kompanije Don Don Don Don svoje proizvode inače, osim na tržišta Slovenije i Srbije, plasira u Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Grčku. Potrošači mogu odabrati između nekoliko vrsta tosta – Classic, Tamni, Semenke ili Putero tost, a na raspolaganju im je i pakovani hleb – Mlečni hleb, Integrale ili Natura hleb.

Veliki planovi, još jedna fabrika i u Srbiji

U novom pogonu u Kragujevcu zaposleno je 43 radnika, od čega je 70% sa visokom stručnom spremom, pa Don Don u Kragujevcu sada ukupno zapošljava 120 ljudi. Fabrika tosta funkcioniše u tri smene, sa pauzama za radnike od po pola sata.

– U Srbiji zapošljavamo 1.914 ljudi, za koje nismo tražili subvencije od države. Mi se inače u svom poslovanju ne oslanjamo mnogo ni na banke, već sopstveni kapital. U poslednjih osam godina, imali smo 13 akvizicija i planiramo još, a u narednom periodu u planu su investicije od 50 mil EUR – kaže Mozetić za eKapiju, ne precizirajući u kojim državama u kojima Don Don posluje se planiraju najveća ulaganja.

Na sledeći pogon u Srbiji ipak, neće se čekati dugo. Kako za naš portal najavljuje Mozetić, sledeća Don Don fabrika u Srbiji biće otvorena već proleća 2018. godine u Zaječaru.

Podsetimo, slovenačka kompanija je u aprilu ove godine potpisala ugovor o zakupu 1.000 kvadrata poslovnog prostora u ovom gradu. Tada je najavljeno da će u opremu i infrastrukturu pogona u Zaječaru biti uloženo oko 500.000 EUR i zaposleno oko 40 ljudi.

Kompanija Don Don posluje u Srbiji od 2008. godine. Osim proizvodnog pogona Žitoprodukt Kragujevac, raspolaže i proizvodnim pogonima – PDM u Pudarcima, nadomak Beograda, Fidelinka pekara Subotica, Žitoprodukt Zrenjanin, Žitopek Niš, MS pekara Jakovo, Zlatni Pek Leskovac, AD Pekarstvo Kraljevo. Po procenama kompanije Don Don, oni zauzimaju 10% srpskog tržišta.

Uz Srbiju, Don Don ima i dva pogona u Sloveniji sa 608 zaposlenih i jedan u Hrvatskoj sa 168 zaposlenih.

Najpopularniji proizvod u Srbiji je Manastirski hleb, u Sloveniji Bakin hleb, a u Hrvatskoj sveže puter testo. Od ukupne proizvodnje Don Dona, 48% čini sveže pecivo, 21% pakovani, 20% zamrznuti i 11% mleveni proizvodi, koji se proizvode i prodaju samo u Srbiji. Brendovi ove kompanije su Naše zrno i Tvojih pet minuta.

Svoje proizvode inače, kompanija plasira u sve trgovinske lance, na čak 10.000 mesta, što je 661 špediterska putna linija.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *