U junu 2016. u Srbiji otvoreno 85% više preduzetničkih radnji
| Izvor: eKapija

U Srbiji je u junu 2016. godine registrovano 85% više preduzetničkih radnji nego u istom mesecu prošle godine, zahvaljujući primeni Zakona o inspekcijskom nadzoru, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je uradilo taj zakon.

Kako je istaknuto, broj odjavljenih preduzetničkih radnji smanjen je za 38%.

Zahvaljujući Zakonu o inspekcijskom nadzoru, čija je delimična primena kontrolom neregistrovanih subjekata krenula sredinom prošle godine, a od kraja aprila 2016. u potpunosti prema svim privrednim subjektima, stvoreni su uslovi za borbu protiv sive ekonomije, suzbijanje nelojalne konkurencije, veću bezbednost građana i sigurnije poslovanje za privrednike, navodi se u saopštenju.

Novim zakonskim rešenjima, po oceni Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uspostavlja se balans preventivnih i kaznenih mera i stavlja akcenat na odgovornost svih koji učestvuju u izgradnji efikasnog poslovnog okruženja, a istovremeno inspekcije svoj nadzor priortetno usmeravaju ka visokorizičnim i posebno prema neregistrovanim subjektima.

Od 30. jula 2015. godine nadzor nad neregistrovanim subjektima postala je nadležnost svih inspekcija i zahvaljujući tome smanjen je, prema zvaničnim statističkim podacima, neformalni rad „na crno“ za 5%.