U Kinu ćemo prvo izvoziti jagnjeće meso – Tri kompanije već dobile sertifikate
| Izvor: Beta

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da se narednih nedelja može očekivati izvoz jagnjećeg mesa na tržište Kine.

– Prvo koje će biti na raspolaganju je tržište jagnjećeg mesa na prostoru Kine. To očekujemo u narednih nekoliko nedelja. Posle toga će ići goveđe meso, a nakon toga svinjsko – rekao je Nedimović za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da je dvadesetak kompanija već zatražilo sertifikate u različitim oblastima, navodeći da su tri srpske firme već dobile sertifikate za izvoz goveđeg i jagnjećeg mesa.

Nedimović je rekao da će i suva šljiva biti među prvima na listi proizvoda koja će se izvoziti u Kinu i dodao da je postignut dogovor i za izvoz kukuruza i šećera, dok kineska kontrola mora da dođe u naše mlekare da bismo mogli da izvozimo i mleko i mlečne proizvode.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine (AQSIQ) potpisali su juče Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz, čime je omogućeno da Srbija izvozi u Kinu robu biljnog i životinjskog porekla.