U Kruševcu održana radionica o porodičnim firmama

| Izvor: eKapija

Sa radionice Odlučnost i volju da poslovanje prilagode savremenim potrebama tržišta i svojim firmama obezbede održiv razvoj pokazalo je više od pedeset preduzetnika i vlasnika porodičnih firmi iz Kruševca i Rasinskog okruga koji su sredu (24. septembra 2014. godine) učestvovali u Vip radionici „Porodične firme – stub razvoja ekonomije Srbije“u Kruševcu. Radionica je održana u organizaciji agencije za odnose s javnošću „Chapter 4“, a pod generalnim pokroviteljstvom kompanije „Vip mobile“ i uz podršku Regionalne privredne komore Kruševac, Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga i kompanije „Axa osiguranje“, saopštili su organizatori.
Na događaju se govorilo o ulozi države u razvoju porodičnog poslovanja u Srbiji, efikasnom upravljanju kao io uticaju ekonomskog okruženja na poslovanje. Takođe, kako bi se pomoglo firmama da kvalitetnije upravljaju porodičnim biznisom, bilo je reči i o poslovnoj kulturi i komunikaciji unutar kompanije, razvoju zaposlenih, prevazilaženje administrativnih prepreka i načinima finansiranja.

– Zahvaljujući Vip radionicama uspevamo da na praktičan i inovativan način damo vetar u leđa brojnim preduzetnicima širom Srbije da nastave da ulažu i razvijaju svoj biznis, ali nastojima i da podstaknemo promene u cilju poboljšanja uslova poslovanja porodičnih firmi u Srbiji.Podatak da 60% firmi u Srbiji posluje manje od 20 godina i da više od polovine ima manje od 10 zaposlenih, ozbiljno ukazuju na to da je porodični biznis u Srbiji bio zapostavljen i da nije uspeo da obezbedi održiv razvoj. Kroz besplatne edukacije pokušavamo da podržimo preduzetnike i vlasnike porodičnih firmi u Srbiji da na nov način sagledaju svoju firmu, upravljanje, poslovne izazove i nastup na domaćem i stranim tržištima. Na svakoj od ovih radionica dajemo predloge kako da svoje poslovanje organizuju po najsavremenijim standardima – rekao je Vojislav Lalić, direktor Sektora za razvoj poslovnih proizvoda u kompaniji Vip mobile.

– Jačanje konkurentosti privrede jedan je od osnovnih ciljeva državne podrške preduzetništvu.Podrškaje usmerena pre svega na stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja i uključuje finansijske i nefinansijske podsticaje u vidu povoljnih kredita putem fondova, subvencionisanih kredita, bespovratnih sredstava. Dosadašnja iskustva pokazuju da su porodične firme, kao najvitalniji deo privrede, „najpoželjniji“ korisnici podsticaja, odnosno da je u njihovom slučaju, manji rizik plasmana državnih podsticajnih sredstava u odnosu na ostale kategorije preduzetnika – rekla je Milena Vasić, savetnik direktora za ekonomska pitanja u Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj

– Radionice organizujemo u želji da ukažemo javnosti i nadležnima na republičkom i lokalnom nivou da je porodičnim firmama potrebna posebna pažnja. Verujemo da na taj način možemo da iniciramo da država pruži većepodsticajevlasnicima porodičnih firmi za njihovo osnivanje, razvoj i opstanak, kao i da opštine u kojima porodične firme posluju budu otvorenije za poslovne ideje koje dolaze od strane preduzetnika – rekla je Milena Avramović Bjelica, izvršna direktorka agencije „Chapter 4“.
baner1
Ovo je druga po redu Vip radionica – „Porodične firme – Stub razvoja ekonomije Srbije“. Prva radionicaodržana je u Nišu, a do kraja godineplaniranesu još tri slična okupljanja u Čačku, Kragujevcu i Novom Sadu na kojima će se takođe govoriti o teškoćama sa kojima se porodične firme susreću, ali i o konkretnim savetima za poboljšanje statusa porodičnih firmi u Srbiji.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *