U Nišu formiran klaster starih zanata – Završen projekat ekonomskog osnaživanja žena Južne Srbije

Sa završne konferencije projekta Udruženje poslovnih žena Srbije organizovalo je u utorak, 12. decembra 2017. godine, u Nišu završnu konferenciju projekta – Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata. Uz konferenciju održana je i izložba ženskih rukotvorina – Talenat je u našoj prirodi, na kojoj je svoje proizvode predstavilo 11 žena koje su prošle kroz mentorski program. Projekat je sufinansiran od strane Razvojne agencije Srbije (RAS).

Udruženje poslovnih žena Srbije realizovalo je u okviru projekta Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata, tokom septembra i oktobra 2017. godine šestodnevne module u Nišu, koje je finansirala Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ). Na modulima je učestvovalo 40 žena iz urbanih i ruralnih sredina Nišavskog, Jablaničkog, Pirotskog i Pčinjskog okruga (Niš, Aleksinac, Svrljig, Jelašnice, Gadžin Han, Vlasotince, Leskovac, Vranje…). Deklaraciju o osnivanju Klastera ženskog preduzetništva, umetničkih i starih zanata Južne Srbije, potpisalo je 36 žena – učesnica projekta tokom septembra.

Izložba „Talenat je u našoj prirodi“ bila je finale projekta sa prikazom konkretnih rezultata, odnosno idejnih rešenja baziranih na starim zanatima, pretočenim u upotrebne vrednosti. Proizvodi učesnica projekta mogu se naći u prodaji u okviru e-kataloga UPŽ Srbije na sajtu www.poslovnezene.org.rs.

– Osim namere da doprinesemo unapređenju ekonomskog razvoja i da utičemo na problem nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama, glavni cilj projekta bio je usmeren ka stvaranju novih mogućnosti (samo)zapošljavanja i smanjenju migracija iz ruralnih područja kroz osnaživanje žena u preduzetništvu. Radne aktivnosti realizovane u okviru projekta trebalo je da podstaknu očuvanje kulturne tradicije, povećanje kvaliteta proizvodnje, mogućnost učestvovanja na domaćem i inostranom tržištu, kao i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim i gradskim sredinama projektnog područja – izjavio je Dejan Vratonjić, CIM savetnik sa poslovni razvoj Udruženja poslovnih žena Srbije.

Projektne aktivnosti imale su za cilj da doprinesu unapređenju ekonomskog razvoja i da utiču na probleme nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije kroz podršku samozapošljavanju u sektoru usluga i turizma.