U Novoj iskri postavljena prva urbana košnica u Beogradu – Promovisan startap Happy Honey

U dizajn inkubatoru Nova iskra 6. jula postavljena je prva urbana košnica u Beogradu. Tim povodom organizovana je i degustacija inovativnih proizvoda startapa Happy Honey, koji kombinuju sirov med sa voćem i ostalim dodacima.

U mnogim zemljama je sve prisutniji tred pčelarstva u urbanim sredinama. Jedan od najznačajnijih primera urbanog pčelarstva jesu košnice koje se nalaze na zgradi Evropske agencije za zaštitu prirodne sredine u Kopenhagenu, kao i u Berlinu na zgradi parlamenta. Beograd počinje da prati te trendove i uskoro ćemo viđati košnice i na ravnim krovovima našeg grada, navedeno je u saopštenju organizatora događaja.

Pretpostavlja se da su gradovi dobar prostor za život pčela, jer hrane imaju u izobilju zbog gradskih parkova i zelenih površina, na kojima se ne upotrebljavaju pesticidi kao što se tretiraju komercijalna poljuprivredna gazdinstva. Beč je dom mnogih rojeva pčela i do sada ih je izbrojano oko 5.000, a o njima brine 600 pčelara.

Nova iskra već duže vreme pokreće različite inicijative, a pored urbane bašte, gde se nalazi više od 50 biljaka iz različitih delova sveta, ovo je još jedan od pokazatelja da radno mesto u centru grada može biti u dodiru sa prirodom. Događaj je podržalo Beogradsko udruženje pčelara.

– Osim toga što su nezamenjljiva karika u zdravom ekosistemu i oprašivači većine biljaka koje čine našu ishranu, pčele su visoko organizovane zajednice od kojih možemo mnogo da naučimo ne samo o prirodi i važnosti biodiverziteta već i o rukovođenju, višim ciljevima zajednice, komunikaciji i produkciji vrhunskih proizvoda. Košnica u Novoj iskri će važan deo prirode postaviti na vidljivo mesto i u kontakt sa korisnicima i posetiocima kako bi nas podsetila i naučila da ova mala, vredna stvorenja imaju nezamenjljivu ulogu u našim užurbanim životima – navodi se u saopštenju.

Happy Honey startap je novi brend u Srbiji. U pitanju je 100% prirodan proizvod, bez zagrevanja i dodataka, umereno sladak pa ga mogu jesti i deca i odrasli. Sirov med je samo jedna od prednosti ovog proizvoda a voće (liofilizovano) i organski kakao i đumbir su tu za savršenu boju i ukus.